Csupasz termekkel nyitnak újra a napközik

Kovács Eszter 2020. június 30., 08:59

Csak szerre, kéthetes turnusokban nyitnak jövő hétfőtől a székelyudvarhelyi napközik, a városi bölcsődében pedig két kis létszámú csoportba fogadják a tipegőket a nyár hátralevő részében. Szigorú járványvédelmi előírásoknak kell megfelelniük az intézményeknek és a gyerekeknek is.

Szigorú higiéniai szabályok mellett indulnak újra a napközik. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Hőmérsékletmérés, nyilatkozatkitöltés és elválás az ajtóban: az országos rendelkezéssel összhangban szigorú szabályok mellett nyithatnak meg a napközi otthonok és a bölcsőde Székelyudvarhelyen. A korábbi felhívást követően a szülők benyújtották a városban működő napközik titkárságaira kérvényeiket: a Hargita Megyei Tanfelügyelőség összesítése szerint

összesen 52 család jelezte, hogy a nyári hónapokban igényli gyermeke intézményes felügyeletét napközi otthonban Székelyudvarhelyen, és további tíz kérés érkezett a városi bölcsődéhez

– tájékoztatott a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtóosztálya. A gyerekeket kiscsoportokra fogják osztani, minden csoportot óvodapedagógusokból és dadákból álló csapat fog felügyelni. A befogadó intézmény infrastrukturális lehetőségei miatt a gyermekcsoportok nagysága változhat a kéthetes váltások alkalmával, hiszen a törvény által előírt egy gyermekre jutó minimális felületet 4,5 négyzetméter kell legyen.

Más lesz a fogadtatás

Elsőként az Eszterlánc Napközi Otthon nyit július 6-án: a gyerekek fogadására felkészültek, ám a szülőknek fontos tudni, hogy kicsit más lesz a fogadtatás az intézményekben – mondta el lapunknak Koncz Melinda. Az Eszterlánc igazgatója kifejtette, fel kell készülni arra, hogy a gyerekeknek érkezéskor testhőmérsékletet mérnek, a szülőnek pedig minden nap nyilatkozattal kell igazolnia, hogy az otthon mért hőmérséklet sem haladja meg a törvény szabályozta 37,3 Celsius-fokot.

A szülő nem kísérheti fel a gyereket, a bejáratnál kell átadni a kicsit a személyzetnek. Az átöltöztetést ők végzik.

„Ugyanakkor szükséges kinti és benti lábbelit is biztosítani a gyermekeknek. Mindemellett fontos tudni, hogy ebben az időszakban emelt díjjal működnek a napközik: naponta fejenként 12 lejbe kerül a gyermekek ellátása, amelyet a mi esetünkben július 1-jén és 2-án lehet befizetni a pénztárnál” – sorolta az intézményvezető. Egyébként az ellátás összegét mindig a kéthetes időszakot megelőző héten kell befizetni a soron következő befogadó tanintézmény titkárságán. A megállapított összeg a gyermekek étkeztetési költségeit fedezi. Hiányzás esetén ez a díj nem visszaigényelhető. Ugyanakkor,

a kezdést megelőzően igényelni kell a gyermek egészségi állapotát igazoló bizonylatot a gyermekek háziorvosainál,

ezt az igazolást – miszerint közösségbe engedhető a kicsi – a nyitás első napján, július 6-án is elég benyújtani.

Nem biztos, hogy tetszik az újfajta napközi

„Kevés gyerekre sok pedagógus jut ebben a kéthetes időszakban, hiszen a tagóvodák személyzete is besegít, így betartható a távolságtartási szabály. A nem fertőtleníthető játékokat nem fogjuk használni, amikor tehetjük, a szabadban leszünk. Ám például

a csoportokból el kellett távolítani a függönyöket, a szőnyegeket, a székpárnákat stb. Csupaszak a termek, kevésbé barátságos a környezet”

– sorolta Koncz Melinda, hozzáfűzve, kérdéses, hogy ilyen körülmények között és feltételekkel a jelentkezők közül végül hány gyerek akar majd a második napon is napközibe menni.

{A}

Azok a szülők, akik a bejelentkezés első fordulójában lemaradtak, ám munkahelyi kötelezettségeik miatt mégis igénylik gyermekük számára a nyári felügyeletet, kéréseiket annak az óvodának a titkárságára kell benyújtaniuk, ahová a gyermek a tanév során járt. A kérvényeket a szolgálatot teljesítő napközi otthonok infrastrukturális lehetőségeinek, valamint a megszabott szigorú egészségügyi feltételek függvényében hagyják jóvá.

A székelyudvarhelyi napközik nyitási programja
  • július 6–17. – Eszterlánc Napközi Otthon
  • július 20–31. – bethlenfalvi Kipi-Kopi Napközi Otthon
  • augusztus 3–14. – Malom utcai Zsibongó Napközi Otthon
  • augusztus 17–31. – Tábor-negyedi Csillagvár Napközi Otthon