Most azok a diákok vizsgáznak, akik az első körben nem élhettek ezzel a lehetőséggel

Hajnal Csilla 2020. június 29., 17:11

Elkezdődött hétfőn a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának különleges szakasza, amelyre országszerte 216 diák iratkozott be. A kisérettségi történetében ez az első alkalom, amikor a nyári szakaszt két részletben tartják meg.

A kisérettségi második, a járvány miatt szervezett rendhagyó szakasza kezdődött el hétfőn. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Országszerte 216 diák iratkozott be a nyolcadikosok képességfelmérőjének sajátos szakaszára. Hétfőn délelőtt a román nyelv és irodalommal kezdték meg a különleges vizsgaidőszakot.

Aki már letett egy vizsgát az előző szakaszban, csak abból kell bizonyítson, amelyből elmaradt a vizsgája.

Egy beiratkozó van Hargita megyében erre a szakaszra, neki megvan már a román vizsgája. A székelyudvarhelyi diák ugyanis hozott egy orvosi igazolást, amely felmentette őt az első szakaszban a matematika és az anyanyelv vizsgák alól. A megyében nem volt zártak ki senkit magas testhőmérséklet miatt” – tájékoztatott Demeter Levente, Hargita megye főtanfelügyelője. 

{A}

Maros megyében nyolc diák vizsgázott hétfőn román nyelv és irodalomból, ők karanténban vagy kórházban voltak a képességfelmérő első szakaszának ideje alatt, senkit nem zártak ki a magasabb testhőmérséklet miatt

– tudtuk meg Irimie-Matei Cameliától, a Maros megyei tanfelügyelőség sajtófelelősétől. Összesen három vizsgaközpontban szervezik meg a felmérés speciális szakaszát Maros megyében: a marosvásárhelyi 7-es számú általános iskolában, a szászrégeni Augustin Maior, illetve a segesvári Miron Neagu Általános Iskolában.

A diákok kedden reggel bizonyítanak matematikából, illetve szerdán anyanyelvből. Maros megyében nem csak magyar, hanem német nyelv és irodalomból is vannak vizsgázók erre a szakaszra is

– tájékoztatott Irimie-Matei Camelia.

Országos szinten egyébként a szerdai anyanyelv-vizsgára kilenc diák iratkozott be összesen. Arad, Kovászna, Ilfov, Mehedinți és Tulcea megyékben nem volt szükség speciális vizsgaszakaszt szervezni – olvasható az oktatási minisztérium közleményében.

Az eredményeket július 2-án délig teszik közzé név nélkül, egyedi kódokkal ellátva, és még aznap este nyolc óráig be lehet nyújtani az óvásokat, akár online formában is.

A végleges eredményeket július 4-én hozzák nyilvánosságra.