Ráduly: nem kizárt, hogy ismét komolyabban beindul a járvány

Korpos Attila 2020. június 29., 14:35

Újraindul a kulturális- és a sportélet Csíkszeredában – jelentette be Ráduly Róbert Kálmán polgármester. Első körben az Ezer Székely Leány Napját szervezik meg. A városvezető hétfői sajtótájékoztatóján szót ejtett a csíkszeredai közlekedés átszervezéséről is.

Fotó: Farkas Tamás

A polgármester „stílusos” újrakezdésnek nevezte a július 4-ei Ezer Székely Leány Napját. „Formabontó módon a távolságtartási és egyéb szabályokra való tekintettel szentmisével emlékezünk erre a hagyományunkra” – mondta, kiemelve, az esemény jó üzenete annak, hogy hová kell mindig visszatérni a nehéz időkben. A polgármester kiemelte, az a kérése, hogy a csatlakozni szándékozók székely népviseletben jelenjenek meg Csíksomlyón. A szombati program szerint

a szentmisét követően nem lesz nagyszabású táncbemutató, csupán egy rövid, egyénileg teljesítendő tánc van tervben, miután a távolságtartásra vonatkozó szabályok szerint csoportfotó is készül. 

Júliusban még a Régizene Fesztivált rendezik meg, de a Székelyföldi Kerékpáros Körversenyt is szeretnék lebonyolítani augusztus 5–8. között. Augusztus 9-én a Tusnád Székely Szupermaraton szintén nem maradna el. A hónap végére tervezik a nagyközönség számára a Bánk bán operát a csíksomlyói nyeregben. „Szeptemberben a Csíkszeredai Könyvvásár, októberben az Operahét van terítéken” – sorolta a kulturális iroda nyári eseményeit városvezető. Mint mondta, a színházi évad folytatásáról a későbbiekben fognak egyeztetni az igazgatóval.

{A}

„Készül az a határozattervezet, amely által a járvány miatt érintettek ingatlanadó-kedvezményben részesülhetnek” – jelentette be Ráduly. A nem lakás rendeltetésű ingatlanok tulajdonosai vagy bérlői 50 százalékos kedvezményben részesülnek a két hónapos szükségállapot idejére. „Ha éves lebontásban nézzük, ez 8,33 százalékot jelent, ami nem kiemelkedő. Ez politikai marketing a kormány részéről” – fogalmazott. Hozzátette, a kedvezmény „nem jár hivatalból”: az érintettek bizonylatot kell beszerezzenek, hogy cégüket hátrányosan érintette a járvány okozta leállás. 

A polgármester két folyamatban lévő projektről is beszámolt, amely a csíkszeredai közlekedés átszervezését érinti. „Az első a Villanytelep utca egyirányúsítását célozza meg a Brassói út felől a híd irányába. Az említett szakaszon megnövekedett a forgalom, így nehézkessé vált az áthaladás a Brassói út irányából, ezért döntöttünk úgy, hogy visszaadjuk az utca korábbi rendeltetését” – magyarázta a döntést.

Jelentős változások várhatók a Brassói úton Fotó: Pinti Attila

A másik projekt a teljes Brassói út forgalmát érinti:

három körforgalom kiépítését tervezik a Zöld Péter, a Hóvirág és a Jégpálya utcák kereszteződéseinél. 

„Az említett szakaszon a folyamatos jobbra-balra kanyarodást szeretnénk megszüntetni annak érdekében, hogy az áthaladó forgalom gyorsabbá váljon” – szögezte le a városvezető. A projektek a tervezési fázisban vannak. 

Kérdésünkre, miszerint a járvány második hulláma mennyiben érintheti a megyeszékhelyt, Ráduly úgy reagált,

nem kizárt, hogy ismét komolyabban beindulhat a járvány. 

„Azt a luxust, amiben ma élünk, hogy a tünetmenteseket kórházban tartsuk, el kell felejteni. A megyei egészségügyi rendszer is az aktív esetek számának növekedésére számít, hiszen most már a gyergyószentmiklósi és maroshévízi kórházakban is engedélyezték a koronavírusos páciensek elhelyezését” – számolt be. Hozzátette, a mi esetünkben sokáig a semmi ellen védekeztünk, amelyet értelemszerűen meguntak az emberek és könnyelműbbek lettek. „Lehet, hogy amire megérkeznek az általunk vásárolt lélegeztetőgépek július közepén, pont akkor lesz nagy szükség rájuk a megyei kórházban” – hívta fel a figyelmet Ráduly.