Okos hulladékgyűjtőt használhatnak a tömbházlakók Tusnádfürdőn

Kovács Attila 2020. június 29., 11:16

Hargita megye legkorszerűbb szelektív hulladékgyűjtő szigetét üzemelik be Tusnádfürdőn. Egy brassói cég egyelőre kísérleti jelleggel szállított a fürdővárosba egy olyan okos hulladékgyűjtőt, amelyből kettő működik a Cenk alatti városban.

Albert Tibor polgármester és Melles Mária alpolgármester a berendezés előtt. Új lehetőségek Fotó: Veres Nándor

A hajókonténerhez hasonló formájú szelektív szemétgyűjtő sziget a tömbházlakókat fogja kiszolgálni – tudtuk meg Albert Tibor polgármestertől. Ezért először a szükséges alapozást készítik el számára, majd elhelyezik és beüzemelik.

{A}

A városvezető szerint az automatizált hulladékgyűjtő szigetet forgalmazó cég kísérleti jelleggel szállította Tusnádfürdőre a berendezést, amelynek működését követni fogják.

Voltunk már Brassóban is, megnézni ezeket a hulladékgyűjtőket, amelyeket ott használnak a lakók. A tapasztalat azt mutatja, hogy kissé nehéz volt megszokni, de jól beváltak

– vázolta a polgármester. Hozzátette, amennyiben Tusnádfürdőn is jól működik majd a rendszer, amelyből az összegyűjtött hulladékot a város szállíttatja el, akkor szándékukban áll további négy hasonló berendezés megvásárlása érdekében pályázati támogatást keresni.

A városban rendszeresen megforduló medvéktől villanypásztor felszerelésével óvják majd a hulladékgyűjtő szigetet, ahogy ez a többi gyűjtőhely esetében is történik

– számolt be.

Azonosításra épülő rendszer

Brassóban egyelőre két helyszínen működik olyan okos szelektív hulladékgyűjtő pont, mint amit Tusnádfürdőn is üzembe fognak helyezni. A hulladékok típusa szerint több bedobónyílással ellátott, teljesen automata berendezéshez csak az azonosítást szolgáló kártyával lehet hozzáférni. Az azonosított lakók számára vonalkóddal ellátott zsákot ad ki a rendszer, ebbe gyűjtik a hulladékot, a teli zsákok tartalmát pedig a vonalkód leolvasása után az érzékelő által nyitott bedobóablakon kell a megfelelő részbe önteni. A 30 ezer euró értékű, kamerával ellátott berendezés a felhasználónak nyugtát is ad a hulladékról a mennyiség feltüntetésével, és idegenek számára nem hozzáférhető.