Féléves hosszabbítás az aláírásgyűjtésre: megállapodtak, már csak meg kell szavazni

Székelyhon 2020. június 28., 15:03

Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elfogadta az Európai Parlament javaslatát a polgári kezdeményezésekre vonatkozó határidők meghosszabbításáról. Az intézkedés a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló kezdeményezését is érinti.

Nagy hajrában sikerült kigyűjteni az egymilliót, most pedig újabb lehetőség adódik arra, hogy teljesítsék az aláírások tagállamok közötti eloszlására vonatkozó kritériumot is Fotó: Székelyhon

Az Európai Parlament (EP), az Európai Bizottság (EB) és az Európai Unió Tanácsa (EUT) illetékesei megegyeztek a polgári kezdeményezések határidejének koronavírus-járvány miatti meghosszabbításáról – adta hírül az RMDSZ. Az alakulat szerint a tanács elfogadta a parlament javaslatát, hogy a mostani, féléves meghosszabbítást követően, amennyiben a tagállamok negyedében megszorító intézkedések vannak életben, a bizottság ismét élhet a hosszabbítás lehetőségével.

Május 20-án hozott rendeletében a bizottság csak abban az esetben tette volna lehetővé a további hosszabbítást, ha a tagállamok felében, vagy az unió lakosságának a 35 százalékát adó tagállamokban vannak érvényben a koronavírus-járvány miatti megszorító intézkedések.

{A}

A módosítás értelmében a határidőkkel kapcsolatos intézkedések azokra a kezdeményezésekre is vonatkoznak, amelyeknek gyűjtési, ellenőrzési vagy vizsgálati szakasza március 11-e után lezárult. Ebben a helyzetben van a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés, mely május 7-én zárta az aláírásgyűjtését.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetői és partnereik által elindított kezdeményezést e dátumig több mint egymillióan írták alá, de nem sikerült teljesíteni az aláírások tagállamok közötti eloszlására vonatkozó kritériumot: a szükséges hét helyett csak három országban haladta meg az aláírók száma az illető országra megszabott küszöböt. Az RMDSZ közölte, az új cikkely megfelelő támpontot és értelmezést ad az érintett kezdeményezések szervezői számára.

{K1}

Vincze Loránt, a polgári kezdeményezések európai parlamenti jelentéstevője az MTI kérdésére pontosított: a csütörtökön egyeztetett szöveget várhatóan jövő héten fogadja el az EU-tagállamok nagyköveteinek az értekezlete, és júliusban szavazza meg a parlament plenáris ülése.

Mivel a megállapodás megvan, e két szavazás kimenetele biztosra vehető

– nyilatkozta az EP-képviselő. 

Ellentétes nézetek a folytatásról

A határidő meghosszabbítása korábban vita tárgyát képezte a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés elindítói és Vincze Lóránt között. Az erről elfogadott dokumentumok szerint ugyanis a féléves hosszabbítás akkor kezdődik, amikor az aláírásgyűjtés eredeti határideje lejárt. Míg Vincze úgy tekintette, hogy az SZNT vezetői veszélyeztetik a Kárpát-medencei magyarság több mint egymillió aláírását azzal, hogy másfél hónapja elkezdődött a féléves hosszabbítás, de nem kezdték újra az aláírásgyűjtést, Izsák Balázs SZNT-elnök kitartott azon álláspontja mellett, hogy mindaddig, amíg az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament képviselői is el nem fogadják a hosszabbítási rendelet végleges változatát, nincsen jogalapja az aláírásgyűjtésnek.

{K2}

{K3}