Kórházban vertek meg egy orvost

Barabás Orsolya 2020. június 26., 17:37

Védelmet kérnek a gyergyószentmiklósi kórház sürgősségi osztályán dolgozók, miután pénteken hajnalban egy beteg hozzátartozói bántalmaztak egy orvost és egy asszisztenst.

Az egészségügyi személyzet veszélyben érzi magát. Nagyobb védelmet kérnek az agresszió után Fotó: Barabás Orsolya

Eltörtek az ujjai, illetve az arcán is megsérült egy orvos, egy asszisztens pedig könnyebben megsérült, amikor a kórházba behatoló személyek bántalmazták őket. A támadók az egészségügyi intézmény kerítésén átmászva jutottak be, majd nekiestek az ügyeletes orvosnak, aki távozásra szólította fel őket.

A kora reggeli órákban egy helyi beteget szívproblémák miatt szállítottak be a kórházba, a rokonai népes csoportja nem sokkal később érkezett a helyszínre. A rendbontásnak a rendőrök vetettek véget.

{A}

Testi épségüket féltik

Az ügyeletet vállaló egészségügyi dolgozók pénteken délelőtt a kórház udvarán gyűltek össze, és bejelentették, addig nem vállalnak feladatot a sürgősségi osztályon, amíg az intézmény védelmét nem látják biztosítottnak. Az orvosok tevékenységét koordináló dr. Andrei Pretorian elítélte a történteket, és

arra kérte a hatóságokat, hogy biztosítsanak folyamatos védelmet az egészségügyi dolgozók számára.

Az orvosokkal folytatott megbeszélésen a kórházmenedzser mellett a prefektus és a rendőrség helyi parancsnoka is részt vett. Ezzel kapcsolatosan Ferenczy István kórházmenedzser a sajtónak bejelentette: nem marad sürgősségi ellátás nélkül a város, mindent megtesznek, hogy biztosítsák a megfelelő védelmet.

A helyi rendőrség egyik járőrautójával folyamatos, 24 órás szolgálatot teljesít hétfőig a kórház előtt, hogy amíg a további biztonsági intézkedéseket be tudjuk vezetni, addig se történhessen még egy ilyen incidens. Hétfőtől pedig őrző-védő céget alkalmazunk

– fejtette ki a gyergyószentmiklósi kórház vezetője.

Megengedhetetlen

„Ami történt, az megengedhetetlen. Bejönnek a kórházba egy beteg miatt a roma közösségből, és az ügyeletes orvost megverik, az asszisztenst földre lökik? Ez ellen lépéseket kell tenni” – mondta el az eset kapcsán Len Emil, Gyergyószentmiklós alpolgármestere. Meglátása szerint egy kapus nem elegendő a kórházhoz. Elmondta azt is, hogy

a 112-es sürgősségi hívásra kijött egy csoport, de addigra már körülbelül húszan voltak a behatolók az intézmény területén.

„Az orvos ujjai eltörtek, a biztonsági védőmaszkból kitört darabok a szeme fölött 1-2 cm-rel fúródtak be, úgyhogy sebész kellett kiszedje a szilánkokat. Az asszisztensnő könnyebben megsérült, amikor ellökték és elesett” – idézte fel a történteket. Szerintük Gyergyószentmiklós életében példátlan esemény történt.

Elítélendő, hogy veszélybe kerüljön egy orvos, miközben beteget igyekszik ellátni és megmenteni

– tette hozzá.

A rendőrség a maga során annyit közölt a helyszínen, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben.

Azonnali intézkedéseket rendel el a polgármester
„Az, ami ma (péntek, szerk. megj.) hajnalban, a gyergyószentmiklósi kórházban történt, megengedhetetlen és azonnali intézkedéseket követel. A nap folyamán egyeztettem a kórházmenedzserrel, a rendőrfőnökkel és a prefektusi hivatallal. Külföldi utamat megszakítva hazautazom Gyergyószentmiklósra” – tartotta fontosnak elmondtani Nagy Zoltán Gyergyószentmiklós polgármestere a péntek reggeli agresszió kapcsán. „Orvos és ápolók szenvedtek súlyos bántalmazást a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházban. Olyan személyek, akik nap, mint nap emberi életeket mentenek. A kórházmenedzserrel való egyeztetésem alapján, a kórházi dolgozók biztonsága érdekében azonnali intézkedések szükségesek” – tette hozzá a polgármester.