Zajlik az egyetemi beiratkozás a SZÉK-nél

Kovács Eszter 2020. június 26., 16:06

Három szakon kilencven ingyenes, összesen pedig 130 helyre várja a hallgatókat a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ. Az ernyőintézmény magyarországi egyetemek képzéseit teszi elérhetővé Székelyföldön, idei jelmondatuk: Maradj itthon, tanulj otthon!

Szabó Attila. Archív Fotó: Barabás Ákos

A szükségállapot bevezetése után gyors és sikeres volt az átállás az online oktatásra – elevenítette fel Szabó Attila, a SZÉK kommunikációs és felnőttképzési osztályvezetője. Mint kifejtette, a hallgatók és az oktatók is gyorsan alkalmazkodtak a kialakult helyzethez,

a Magyarországról ingázó tanároknak sokszor még előnyösebb is volt az online rendszerben való tanítás.

„A központ épülete nagyszerűen fel van szerelve mindenféle technikai berendezéssel, eddig azonban nem volt rájuk szükség, hiszen nem volt prioritás, hogy folyamatosan online folyjon az oktatás” – magyarázta Szabó Attila. Az utóbbi hónapok sikeres „akklimatizációjának” köszönhetően az intézmény vezetősége azonban úgy döntött,

bizonyos órákat online felületre költöztetnek át.

Az idén 22 éves Székelyudvarhelyi Egyetemi Központnál az online beiratkozásnak már hagyománya van, idén márciusban kezdődött a folyamat. Az ősszel kezdődő tanévre három szakon hirdettek felvételit: a kereskedelem és marketing szakon (az Edutus Egyetem kihelyezett tagozatán) 40 helyre lehet iratkozni; a könnyűipari mérnöki szakon 40 ingyenes hely van (az Óbudai Egyetem hirdette képzés két szakágon zajlik: divattermék-technológia, valamint nyomtatott média, csomagolástervezés és technológia); illetve a vidékfejlesztési agrármérnöki szakon (a Pannon Egyetem Georgikon Karának kihelyezett tagozata) 50 ingyenes helyet hirdetnek.

{A}

„Az intézmény mindenkori célja volt magyar nyelven értő és érző szakembernemzedéket képezni. Mindezt családbarát környezetben” – magyarázta Szabó Attila, hozzátéve, hogy a SZÉK képzései hétvégéken zajlanak, az oktatás tehát munka és család mellett is vállalható a hallgatók számára.

Ezt bizonyítják a számok is – árulta el az intézmény kommunikációs szakembere –, tavaly a kereskedelem és marketing szakra beiratkozók 54 százaléka fiatal, 25 év alatti volt, míg a vidékfejlesztési agrármérnöki szakra beiratkozottak 58 százaléka idősebb, azaz 25 év fölötti volt, a könnyűipari mérnöki szakon pedig ez az arány 74 százalék volt. Az arányok egyébként évről évre ismétlődnek,

jellemzőn a kereskedelmi szakra jelentkeznek a frissen végzettek, míg a mérnöki szakokra azok, akik több éve érettségiztek, szakmaváltás előtt állnak vagy szükségük van a felsőfokú végzettségre.

A folyamatosan zajló online beiratkozás mellett nyáron két időpontban személyesen is lehet iratkozni: július 6. és 22. között, valamint augusztus 31. és szeptember 10. között fogadják az érdeklődőket az egyetemi központ Kőkereszt téri épületében.

Elmaradt a SZÉK megszokott ünnepélyes diplomaosztója a koronavírus-járvány miatt. Az egyetemi központnál eddig három szakon negyven hallgató végzett – és védte meg sikeresen államvizsga-dolgozatát –, a könnyűipari mérnöki szak diákjainak még hátravan a záróvizsgájuk.