Megannyi biztonsági intézkedéssel nyithatnak a napközik

Hajnal Csilla 2020. június 29., 08:57

Nyilvánosságra hozta a Maros Megyei Tanfelügyelőség azoknak az óvodáknak a listáját, amelyek a nyár folyamán szülői kérésre, a hatályban lévő jogszabályoknak megfelelve fogadják a gyerekeket. Kevés helyen volt túljelentkezés, de volt olyan intézmény, ahol meghaladta a kérések száma a helyekét.

Minden gyerekre legalább négy és fél négyzetméter felület kell jusson a csoportteremben. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A járványügyi intézkedéseknek megfelelve a nyitás szigorú előírások betartásával történhet. A munkaügyi, egészségügyi és tanügyminisztériumok közös rendelete alapján

csak azok a gyerekek mehetnek óvodába, akiknek testhőmérséklete nem haladja meg a 37,3 Celsius-fokot, naponta többször végeznek takarítást az intézményekben, a játékokat naponta tisztítják, ami nem mosható, nem is vehető elő.

Naponta többször legalább húsz percig szellőztetik a helyiségeket, az asztalokat és székeket, illetve az ágyakat egymástól két méter távolságra kell elhelyezni. Ajánlott minél több időt szabadtéri foglalkozásokkal, udvaron tölteni,

a játékok cseréje sem megengedett a gyerekek között, ha mégis, akkor előbb át kell törölni valamelyik jóváhagyott biocid hatóanyagú fertőtlenítőszerrel,

illetve az óvónők és a dadusok folyamatosan arcmaszkot viselnek – olvasható a szabályozásban.

Az intézmények listája

A szülők június 19-éig nyújthatták be kéréseiket a saját óvodájukban, ezeket a tanfelügyelőség összesítette, továbbította az önkormányzatoknak, amely megjelölte, hogy mely óvodák fogadhatják a gyerekeket a nyár folyamán. Június 29-én, hétfőn nyit az első óvoda Marosvásárhelyen, az orvosi egyetem közelében lévő Meseházikó.

{A}

A megyeszékhelyen összesen tizenhét intézményben, Marosludason és Szovátán két-két óvodában, illetve egy dicsőszentmártoni, egy radnóti, egy nyárádszeredai, egy erdőszentgyörgyi tanintézetben, továbbá a héjjasfalvi, a marosszentgyörgyi, a nyárádtői és a vámosgálfalvi óvodákban is fogadják a gyerekeket előre beosztott időpontok szerint.

Az óvodák nem egyszerre tartanak nyitva egy adott városrészben, ahogy előző években sem, hanem egymást váltva.

Kovács Júlia, a magyar óvodákért felelős szaktanfelügyelő tájékoztatása szerint a tanfelügyelőség honlapján bárki számára elérhető a beosztás, amelyből kiderül, hogy melyik óvoda, milyen kapacitással, milyen periódusban hány gyereket tud fogadni.

A szabadon maradt helyekre is pályázhatnak

Amennyiben június 19-e után voltak még kérések leadva, vagy vannak olyan intézmények, ahol sokkal több szülő adta le a kérését, mint amennyi helyet tud biztosítani az óvoda az adott szabályzatnak megfelelően, akkor a szülők leadhatják az igényléseiket azokhoz az intézményekhez, ahol még van szabad hely, és a helyek függvényében az intézmény eldönti, hogy átveszi-e a másik óvodából érkezett gyerekeket, de az első körben mindenki oda adhatta le a kérését, ahová be volt íratva a gyereke a 2019–2020-as tanévben – fogalmazott Kovács Júlia.  Négy óvodában haladta meg a kérések száma a helyek számát a megyében: a marosszentgyörgyiben és a nyárádszeredaiban egy-egy kéréssel érkezett több, illetve a marosvásárhelyi 15-ös számú óvodában, ahol 26 helyre 40 kérés érkezett, illetve a szintén marosvásárhelyi Meseházikó óvodában, ahol 27 helyre 36 gyereket írattak fel a nyári programra.