Gyarapodó medvekárok Székelyudvarhelyen és környékén

Fülöp-Székely Botond 2020. június 26., 10:57

Legalább tíz medve okoz folyamatosan gondokat a székelyudvarhelyi portákon: kecskéket, juhokat és tyúkokat pusztítanak el, de a környéken már emberre is támadott egy nagyvad. A Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület egyelőre a medvék befogására és áthelyezésére fekteti a hangsúlyt.

A Csereháton bevált a medvecsapda, azóta sem láttak ott nagyvadakat Fotó: Erdély Bálint Előd

Székelyudvarhelyről több mint harminc, medvék által okozott kárt jelentettek idén a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesületnél. A nagyvadak minden esetben háziállatokat pusztítottak el – fejtette ki a Székelyhonnak Mărmureanu-Bíró Leonárd, a társaság igazgatója. Mint mondta a legveszélyesebb zónák Szombatfalván – a Szejkefürdőhöz közel eső részen –, Bethlenfalván, a Kerekerdőhöz közeli lakóházaknál, valamint a Szabók utca és a Budvár környékén vannak.

Ezeken a helyszíneken bizonyítottan legalább tíz medve garázdálkodik.

Persze ennél lényegesen több nagyvad él a város környékén, ám azokat eddig nem érték tetten – tette hozzá az egyesület vezetője.

{A}

Jelenleg tizenhárom vadőr dolgozik az egyesületnél, akik lassan pihenni sem tudnak a városban, illetve a környékbeli településeken előforduló medvekárok miatt – tudtuk meg Mărmureanu-Bíró Leonárdtól. Olyan esetről is tudnak, amikor a Cekend-tetőn egy pásztort támadott meg a nagyvad és többször megharapta, ám az áldozat ezt nem jelentette, mert állítása szerint csekély sérüléseket szenvedett.

Most is rossz a helyzet, hiszen lassan már követni sem lehet a káresteket, de a következő hónapokban még nagyobb lesz a gond, hiszen kezdenek beérni a gyümölcsök és a termények

– magyarázta a szakember.

Örömmel tapasztalta Mărmureanu-Bíró Leonárd, hogy a Csereháton nem láttak medvéket, amióta sikerült befogni és elszállítani egy egyedet, amelyet a vadászterületük egy másik részén engedtek szabadon. Mivel a csapdájuk bevált, továbbra is alkalmazzák Székelyudvarhely medvék által gyakrabban látogatott részein, remélve, hogy ott is sikerrel járnak. Mindemellett

kilövési engedélyt is kérnek egy, a városban garázdálkodó nagyvadra,

ahogyan a Cekend-tetőn emberre támadó egyedre is. Ezenkívül célkeresztbe vennének a Miklósfalván pusztító nagyvadat is, amely rendszeresen összetöri egy helyi méhész kaptárjait.

Medvét láttak Nyikómalomfalván

Csütörtökön délelőtt Nyikómalomfalván egy vackorfára mászott fel egy két-három éves fiatal medve, nagy riadalmat okozva a helybéliek körében, akik a 112-es segélyhívó számon kértek segítséget. A helyszínre érkező hatósági alkalmazottaknak végül sikerült elzavarniuk a településre bemerészkedő vadat.