Még Dan Tănasă sem hiszi, hogy helyet kaphat a diszkriminációellenes tanácsban

Bíró Blanka 2020. június 25., 18:38

Dan Tănasă jelölésének elfogadását követeli az Országos Diszkriminációellenes Tanácsba (CNCD) a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma. 

Dan Tănasă. Archív Fotó: Facebook/Dan Tanasa

A fórum nyílt levélben fordult csütörtökön a parlamenthez, hogy amikor az Országos Diszkriminációellenes Tanács tagjainak új mandátumait érvényesítik, szavazzanak a magyarellenes kirohanásairól ismert Dan Tănasă bloggerre, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület elnökére.

Azzal érvelnek, hogy a blogger-aktivista a három megyében kisebbségben élő románok jogaiért harcol, hogy megvédje őket a magyarok által vezetett helyi közigazgatás túlkapásaitól. Érdemeként említik, hogy számos pert nyert a helyi önkormányzatok ellen. Az egyesület, amelyet vezet, országhatáron belül és kívül is védi a románok emberi méltóságát és jogait, azért harcol, hogy megőrizhessék identitásukat. Mindez alkalmassá teszi arra, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács tagja legyen, hiszen a testület működését szabályozó rendeletben az áll, hogy a tagoknak elismert tevékenysége kell legyen az emberi jogok védelme és a diszkriminációellenes harc terén – írják a nyílt levélben.

„A parlament világos szolidaritási jelzést kell adjon a három megyében kisebbségben élő románoknak azzal, hogy a nemzeti érdeket a pártérdek fölé helyezve érvényesíti Tănasă mandátumát az Országos Diszkriminációellenes Tanácsba” – áll a dokumentumban.

{A}

Tănasă viszont blogbejegyzésében arról ír, hogy bár pályázott a tisztségre, nincs esélye arra, hogy mandátumot kapjon.

Nem mintha nem lenne meg a szükséges szakmai felkészültségem, hanem azért, mert Romániában mindenben ott van a párt, ha nem vagy párttag, létezni sincs jogod

– írja. A tizenkét éves közéleti önkéntes tevékenysége bebizonyította, hogy érdekli a téma, szakdolgozatát és mesteri dolgozatát is az interetnikus kapcsolatokból írta, a diszkriminációellenes harcban olyan mértékű tapasztalatot szerzett, amilyen kevés embernek van az országban – szögezi a le a magyarellenes jelentgető.