Számonkérték a magyar nyelvű tájékoztatás hiányát a járványhelyzet kapcsán

Antal Erika 2020. június 25., 15:53

Ludovic Orban miniszterelnöknek, az egészségügyi, a belügyi és a tanügyminisztériumnak küldött levelet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, miszerint a hatóságok számos területen és alkalommal diszkriminatívan járnak el, amikor kizárólag román nyelven kommunikálnak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről.

Sándor Krisztina és Tőkés László. Elégedetlenek a kérdéseikre kapott minisztériumi válaszokkal Fotó: Haáz Vince

Valamennyi, a minisztériumoknak a járványhelyzet kapcsán felmerült aggályaikról küldött levelükre választ kapott az EMNT, és ők azokra replikáztak is – tájékoztatta az újságírókat csütörtök délben Marosvásárhelyen Tőkés László, az EMNT elnöke és Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke.

Komoly aggodalomra ad okot a járványhelyzet, összefogással kellene küzdeni ellene, félre kéne tenni az uszítást

– fogalmazott Tőkés László, aki arról is beszámolt, hogy bár az audiovizuális tanács elismerte, Klaus Iohannis április 29-én elhangzott beszéde gyűlöletbeszéd volt, mégsem bűncselekmény, mert állítólag senki ellen nem uszít.

Tőkés szomorúnak nevezte ezt, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi helyzetben együttműködésre volna szükség, de úgy tűnik, hogy

a pártok közötti nézeteltérés, a kampány fontosabb a járvány legyőzésénél, a lakosság egészségénél.

Elégedetlenek a válasszal

A minisztériumoknak írt és az azokra választ kapott levelekről Sándor Krisztina elmondta: azért tartották fontosnak a levélváltást, mert

a romániai hatóságok kizárólag román nyelven tájékoztatták a lakosságot a járványról, annak leküzdésére vonatkozó intézkedésekről.

A belügyminisztériumtól azt kérték, hogy azokból a rendőrautókból, amelyekből a lakossághoz szóltak, magyar nyelven is mondják el a tudnivalókat. „Mértéktartó választ küldtek” – mutatott rá Sándor Krisztina. A válaszban a minisztérium kitért arra, hogy

ajánlásban küldte ki azoknak a megyei rendőrparancsnokságoknak, ahol a nemzetiségek aránya 20 százalék fölötti, hogy használják a kisebbségek nyelvét is.

Felsorolták, hogy melyek ezek a megyék, viszont kimaradt a sorból Temes, Szilágy és Brassó megye. AZ EMNT saját felmérése szerint azonban csak Hargita, Kovászna és Maros megyékben történt meg a magyar nyelvű tájékoztatás is.

Fotó: Haáz Vince

A tanügyminisztériumtól két választ kapott az EMNT az online oktatás lebonyolítását illetően. Ezek közül az egyik Tőkés Lászlónak érkezett, de mindkét válasz megegyezett a tartalmát illetően. Kovács Irén Erzsébet a kisebbségi oktatásügyi államtitkár válaszát, amelyben az anyagi keretek és az emberi erőforrás szűkösségére hivatkozik, elfogadhatatlannak tartják. Az EMNT elsősorban azt kifogásolta, hogy

amikor áttért a tanügy az online oktatásra, a magyar nyelvű gyakorlótesztek később váltak elérhetővé, mint a román nyelvűek, illetve a tévécsatornán is míg a román azonnal indult, a magyar nyelvűre várni kellett.

Ráadásul a magyar pedagógusok, akik vállalták a fordításokat és az online televíziós oktatást, önkéntes alapon végezték azt.

Fotó: Haáz Vince

Az egészségügyi minisztériumtól is két válasz érkezett az anyanyelvi tájékoztatás hiányának firtatására: egyik Tőkés Lászlónak, a másik az EMNT-nek. Az elsőt az országos egészségügyi hivataltól kapta az elnök és azt tartalmazta, hogy Kovászna megyében magyar nyelvű tájékoztatás is folyik az ottani egészségügyi igazgatóságon, annak honlapján. Ez részlegesen állja meg a helyét csak, de az EMNT szerint amúgy sem elégséges, hiszen több megyében élnek magyar nemzetiségűek.

{A}

A második választ a belügyminisztériumtól továbbították és teljes egészében elfogadhatatlan:

elsősorban arra hívja fel a levélírók figyelmét, hogy Romániában a román a hivatalos nyelv.

A válaszadók azt is hozzáteszik, ha a tájékoztató szövegeket valaki, akár pártok, akár civil szervezetek le akarják fordítani, megtehetik. Ráadásul még azt is kiemelték, hogy

a levélírókról feltételezik, hogy jól tudnak románul, hiszen olyan jól fogalmazták meg a levelet.

„Mi ezt teljes egészében elutasítjuk, ezt a választ nem fogadjuk el” – hangsúlyozta Sándor Krisztina, hozzátéve, hogy a válaszokat a nap során továbbították.