Lezárult az érettségi írásbeli szakasza

Iszlai Katalin 2020. június 25., 15:37

A szakoknak megfelelő választható tantárgyakból szervezett vizsgákkal ért véget csütörtökön az érettségi írásbeli szakasza. Az utolsó vizsganapon sem Hargita, sem Maros megyében nem zártak ki senkit a vizsgáról csalási kísérlet miatt.

Vége a vizsgáknak, jöhetnek az eredmények Fotó: Veres Nándor

Véget ért csütörtökön az érettségi vizsga, a diákok az írásbelik utolsó napján a szakoknak megfelelő, összesen tíz tantárgy közül választhattak.

A reál szakosok a fizika, a kémia, a biológia és az informatika közül választhattak, a humán szakon végzettek pedig földrajzból, filozófiából, logikából, közgazdaságtanból, pszichológiából vagy szociológiából vizsgáztak.

Hargita megyében 2122-en iratkoztak be a választható tantárgyakból megszervezett vizsgára, és 2056-an jelentek meg, tehát 66-an hiányoztak. Maros megyében a 3765 jelentkezőből 141-en nem jelentek meg, azaz 3624-en adtak számot tudásukról, ami 96,24 százalékos részvételi arányt jelent.

Mindkét megyében problémamentesen ért véget az utolsó vizsga, egyetlen diákot sem zártak ki csalási kísérlet vagy egyéb szabálysértés miatt

– tudtuk meg a két megye tanfelügyelőségeinek illetékeseitől, Luka László Attilától és Irimie-Matei Cameliatól.

Földrajzból vizsgáztak legtöbben

A tíz tantárgy közül a földrajzot választották legtöbben Hargita megyében, egész pontosan 938-an. Májai Csaba, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség földrajz szakos tanfelügyelője szerint

a tételek a korábbi években megszokott felépítésűek és nehézségűek voltak, térképismerettel és helyes számításokkal bárki elérhette az átmenőnek számító osztályzatot.

Az egyetlen kihívást az jelentette, hogy a Romániával szomszédos országokat és más európai témákat második félévben tanulják a diákok, a járványhelyzet miatt azonban az idei érettségin csak az első félév tananyagából válogattak kérdéseket a tételekhez. Ezáltal sokkal nehezebb volt a tételsor összeállítása, és

a legtöbb pontot erő feladatban, amelyben rendszerint valamely másik országot kell elemezni, ezúttal Dobrudzsa került terítékre.

Mivel azonban ez egy nagyobb tájegység, nem okozott gondot az elemzése a diákoknak.

Eredmények kedden

Az eredményeket június 30-án 12 óráig függesztik ki, és aznap 16-20 óra között, illetve július elsején 8 és 12 óra között fogadják az óvásokat. Ezek kivizsgálása után, július 5-én hozzák nyilvánosságra az idei érettségi végleges eredményeit.