Három patak zúdult át az országúton

Bíró Blanka 2020. június 24., 22:00

Két alkalommal is figyelmeztették szerdán a RoAlert rendszeren keresztül a Kovászna megyei Bodza-vidékén lakókat a szélsőséges időjárásra, valamint az árvízveszélyre. Szitabodzán áradás tette járhatatlanná az országutat.

Fotó: Kovászna megyei tűzoltóság

A lakóknak küldött figyelmeztetésben az állt, hogy szerdán 23 óráig vörös kód van érvényben, amely esőzésekre és árvízre is vonatkozik. A riasztás értelmében a felhőszakadások során 50 liter csapadék is lezúdulhat négyzetméterenként, ugyanakkor megnövekedhet a folyóvizek szintje. Arra kérték a lakosságot, maradjanak otthon, csukják be az ajtókat-ablakokat, vigyék óvóhelyre az állatokat.

Fotó: Kovászna megyei tűzoltóság

Közben a lezúduló eső és áradat miatt lerakódott a hordalék a DN 10-es országúton, Kovászna és Buzău között, Szitabodza környékén. A közlekedés szerda késő délután több mint egy órára leállt emiatt.

Három szakaszon is felhalmozódott a hordalék, három patak zúdult át az országúton

– számolt be Nicolae Stoica Szitabodza polgármestere, aki szerint a helybeliek még soha nem láttak hasonlót.

Fotó: Kovászna megyei tűzoltóság

Az útügyi igazgatóság, a készenléti felügyelőség, és az önkormányzat és helyi cégek munkatársai, vállvetve, erőgépekkel dolgoztak, amíg sikerült újra járhatóvá tenni az utat. A polgármester szerint gazdaságokat nem öntött el a víz.

Fotó: Kovászna megyei tűzoltóság

{A}