Tíz nap alatt megtízszereződött a koronavírus-fertőzöttek száma a sepsiszentgyörgyi kórházban

Bíró Blanka 2020. június 24., 21:51

Tíz nap alatt háromról harmincra emelkedett a sepsiszentgyörgyi kórházba beutalt koronavírus-fertőzöttek száma.

Képünk illusztráció Fotó: Balogh Zoltán/MTI

András-Nagy Róbert kórházigazgató szerdán sajtótájékoztatón elmondta: Háromszéken nincs gócpont, a megye minden pontjáról érkeznek fertőzöttek,

családokban, munkahelyeken jelenik meg a vírus, külföldről hazaérkezett fertőzöttek is vannak a kórházban.

Az igazgató szerint a közösségi fertőzés a meghatározó, ha az emberek nem vigyáznak magukra, a családjukra, a környezetükben élőkre, az esetszám növekedni fog. A kórházban a harminc koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személy közül

25-en vannak a COVID-19 osztályon, hárman a sebészeten, és két beteg az intenzív terápiás osztályon, kritikus állapotban.

Az egyik beteg nyolc nap után lett annyira jól, hogy már nincs szüksége lélegeztetőgépre – számolt be az igazgató. Felidézte, miszerint volt olyan eset, hogy a beteget 32 nap után vették le a lélegeztetőgépről, ám néhány nap után elhunyt, a szervezete nem birkózott meg a fertőzéssel.

A fertőző osztályon levők közül ketten vannak súlyos állapotban, hat tünetmentes, a többieknek enyhe tüneteik vannak.

A tünetmenteseket nyolc nap után tesztelik, ha az eredmény negatív, hazamehetnek lakhelyi elkülönítésbe. A kórházban még van tíz személy, akiknél felmerült a fertőzés gyanúja, esetükben a teszteredményre várnak. Az elmúlt egy hét alatt tízen hagyták el a kórházat.

András-Nagy Róbert arra is kitért, hogy a híresztelések ellenére

a kórház nem kap pénzt azért, hogy a koronavírus-fertőzötteket kezelje.

„Ezek alaptalan pletykák. Az alkalmazottaknak sem felel meg, hogy a kényelmetlen védőöltözetben tünetmentes vagy enyhe tünetekkel a kórházban levő személyekkel foglalkozzanak” – szögezte le az igazgató.