Diszkrimináció helyett pozitív megkülönböztetés a sajátos nevelési igényű diákoknak

Hajnal Csilla 2020. június 26., 14:02

Idén először fenntartott helyeket biztosítanak a sajátos nevelési igényű tanulóknak a középiskolákban, miután az Országos Diszkriminációellenes Tanács februári döntésének értelmében az említett diákok hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a román oktatási rendszerben.

Mind a speciális, mind a hagyományos oktatást biztosító iskolákból érkezhetnek sajátos nevelési igényű gyerekek a fenntartott középiskolai helyekre Fotó: Haáz Vince

Sajátos nevelési igényű gyerek az, aki különlegesebb bánásmódot igényel, aki egy szakbizottság véleménye alapján

mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral küzd.

Romániában a hatályban lévő jogszabályok szerint ezek a gyerekek sajátos módszertan és programok szerint tanulnak az általános iskolában, de a szintek közötti vizsgákon – például amikor a középiskolai helyekre való bejutás a tét –

eddig ugyanúgy kezelték őket, mint az átlagos diákokat, akiknek nincs szükségük sajátos nevelésre, azaz ugyanazokat a feladatokat kellett megoldaniuk, mint a standard programok szerint tanulóknak.

{A}

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács február 26-ai döntésének értelmében hátrányos megkülönböztetés éri ezeket a gyerekeket az iskolai helyek elfoglalásakor.

A szakhatóság tehát felszólította a tanügyminisztériumot, hogy biztosítson helyeket a sajátos nevelési igényű gyerekeknek a középiskolákban és az egyetemeken.

Mindez azután történt, hogy a besztercei, autisták jogaiért kiálló egyesület elnöke, Ana Dragu klinikai szakpszichológus tavaly kérelemmel fordult a diszkriminációellenes bizottsághoz. Az oktatási minisztérium ezért úgy döntött:

ettől az évtől kezdve külön fenntartott helyeket biztosít a sajátos nevelési igényű gyerekek számára.

Továbbá, idén módosítottak a roma hallgatók felvételi menetén is: számukra eddig rendelkezésre álltak a fenntartott helyek, de ettől az évtől kezdődően már nem egy bizottság nyilvános ülésén zajlik a helyek elfoglalása, hanem számítógépes elosztással, külön szakaszban – jelentette be nemrég Monica Anisie oktatásügyi miniszter.

28 hely fölött

Illés Ildikó, Maros megye helyettes főtanfelügyelője megkeresésünkre elmondta, az új rendelet értelmében

a roma és a sajátos nevelési igényű gyerekeknek külön helyeket tartanak fenn azokban az osztályokban, ahol 28 fölött üresen maradnak a helyek.

Hozzátette, kifejezetten ezekben az osztályokban tartanak fenn a helyeket, hogy ne vegyék el a többi vizsgázótól az esélyeket. A Maros megyei tanfelügyelőség honlapján megjelent módszertan értelmében június 30-a és július 5-e között lehet iratkozni a fenntartott helyekre. Ugyanitt megtalálható azoknak az iskoláknak a listája is, ahová beírathatók a sajátos nevelési igényű tanulók. Összesen 33 elméleti, és 23 szakiskolában vannak számukra elkülönített helyek Maros megyében.

A hivatási szakirányról lemaradnak

Hargita megye legtöbb tanintézetében vannak fenntartott helyek a sajátos nevelési igényű gyerekek számára,

kivételt képeznek a hivatási szakirányt oktató, például a művészeti, pedagógiai, teológiai és testnevelési tanintézetek.

Ezekben ugyanis lejért a felvételi vizsga még mielőtt a sajátos nevelési igényű gyerekek helyeivel kapcsolatos sürgősségi rendelet megjelent volna – tudtuk meg Hargita megye speciális oktatásáért felelős tanfelügyelőjétől, Mîndru Elenatól.

Az összes többi iskolában vannak számukra fenntartott helyek: a korábban csak romáknak szánt helyeket most ketté osztottuk. A hagyományos iskolákból, és a speciális iskolákból érkező gyerekeknek is van elég hely fenntartva.

A jelentkezőknek be kell mutatniuk a Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ (CJRAE) által kiállított orientációs bizonyítványt az új iskolai ciklusba való bekerülés előtt. Az említett tanácsadó és erőforrás központ újraelemzi azoknak a diákoknak a kérését is, akik eddig speciális iskolába jártak, és a korábbi felmérés alapján szintén egy speciális iskola felé irányították őket” – fejtette ki a tanfelügyelő.

A tanulók nem foglalnák el a felvételivel bejutottak helyét, ugyanis ezeket – akárcsak a roma vagy a Moldovai Köztársaságból érkező gyerekeknek fenntartott helyeket – a megadott beiskolázási kereten felül biztosítja számukra a minisztérium.

Eddig a tapasztalat azt mutatta, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek inkább a szakiskolákat választották, ahol a legtöbb esetben nem is követelmény a képességfelmérő vizsga. Idén azonban elméleti középiskolákba is bejuthatnak.