A helyi termelőknek próbálnak kedvezni az egyébként drága sepsiszentgyörgyi piacon

Bíró Blanka 2020. június 24., 19:55

Minden évben a közbeszéd témája, és minden évben felháborítja a sepsiszentgyörgyieket, hogy az alig harminc kilométerre levő Brassóban sokkal olcsóbb a zöldség és a gyümölcs, mint a helyi piacon. A piac működtetője  az árakat nem tudja szabályozni.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Az árakat a kereslet is alakítja, a vásárlók befolyásolhatják, hiszen ha nem veszik meg a drága terméket, az árusok kénytelenek lennének csökkenteni az árakat – mutatott rá Máthé László a Tega Rt. igazgatója. Hangsúlyozta:

az asztalokat inkább a helyi árusok rendelkezésére bocsájtanák, előnybe részesítve az őstermelőket.

Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere rámutatott: úgy próbálják a sepsiszentgyörgyieket segíteni, hogy

ők közel 50 százalékos kedvezménnyel bérelhetnek asztalt a piacon, a Kovászna megyei lakosok esetében ez a kedvezmény 20 százalék.

Az asztalok egy jelentős részénél az őstermelő élvez elsőbbséget a viszonteladókkal és a más megyéből érkező árusokkal szemben.

Egy piaci szélső asztal napi ára 18,75 lej, Kovászna megyei termelőknek 15 lej, a sepsiszentgyörgyi illetőségű termelők pedig 9,60 lejért vehetik igénybe. A középső asztalok olcsóbbak, 13,75 lej, 11 lej és 6,90 lejért bérelhetők.

Arra kérik a helyi termelőket, éljenek a zöldségpiacon felajánlott kedvezményekkel, hiszen

a helyben megtermelt áru szállítási költsége alacsonyabb, és ha helyiektől vásárolnak a piacon, a helyi gazdaságot erősítik.

A szezonális, illetve Romániában nem honos gyümölcsök, zöldségek esetében a nagyáruházak szabályozzák az árakat, hiszen ha ott olcsóbbak, a piacon a viszonteladók is kénytelenek csökkenteni az árakat. A kasszagépek jelenlétét, illetve az árak korrektségét az adóhatóság, illetve a fogyasztóvédelem ellenőrizheti.