Rendet kell tenni a fejekben: a szakiskola nem rossz választás

Bíró Blanka 2020. június 25., 09:01

Az oktatás nem tud lépést tartani a munkaerőpiac elvárásaival, holott egyetlen vállalkozás sem működhet megfelelő szakember nélkül – szögezte le Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A háromszéki vállalkozói szervezet két évvel ezelőtt indította a „Gyakorlati környezet megteremtése a szakoktatásban tanuló diákok számára Sepsiszentgyörgyön” című európai uniós pályázatát, amelyet a Humánerőforrás Operatív Program alapjából finanszíroztak.

A projekt részeként július 7-9. között Sepsiszentgyörgyön állásbörzét tartanak a Puskás Tivadar Szakközépiskola végzősei számára. Édler András rámutatott, Kovászna megyében a „szülők fejében is rendet kell tenni”, el kell oszlatni a tévhitet, hogy a szakiskola rossz választás.

Nem láttunk olyan szobafestőt, villanyszerelőt vagy autóbádogost, aki ne találna munkát, de az egyetemet végzettek között sok a folyamatos munkakereső.

Jól felszerelt szakiskoláink vannak a megyében, érdemes ilyen irányba elmozdulni” – fejtette ki.

Németországban a diákok hatvan százaléka végez szakiskolát, nálunk, Erdélyben ez pont fordítva van, változtatni kell nemcsak a szemléleten, hanem szükség van a gyakorlati oldal fejlesztésére is

– hívta fel a figyelmet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki maga is erdészeti szakmunkásként kezdte életpályáját. Mihálcz Szende-Beáta projektmenedzser az uniós forrásból finanszírozott pályázatot ismertette. Mint elmondta, az volt a terv, hogy 150 diákot bevezessenek az autóbádogos, fémmegmunkálás és az elektrotechnika szakmákba. Eredetileg 215 diák iratkozott be és járt ki cégekhez iskolaidőn kívül plusz gyakorlatot végezni, végül 154-en maradtak a programban.

{A}

Most a végzősöket felkarolva, állásbörzét szerveznek, ugyanakkor létrehoztak egy online platformot invatameserie.rotanuljszakmat.ro, ahol száz diák adatlapja érhető el, ami jó a munkát keresőknek, de az alkalmazni kívánó vállalatoknak is.

A kézdivásárhelyi Nexxon cég évek óta fogad diákokat a kézdivásárhelyi és a sepsiszentgyörgyi műhelyeikbe, éppen azért, mert tapasztalják a szakemberhiányt. Szintén ezért indított hegesztő szakmában duális képzést a sepsiszentgyörgyi Zambelli Metal cég együttműködésben a Puskás Tivadar Szakközépiskolával. Incze Vilmos, a vállalat duális oktatásért felelős igazgatója kifejtette, fontos, hogy fiatalok „élesben” is megtapasztalják, mit jelent egy adott mesterség.