Újra kötelezővé válik az egészségügyi kártyák használata bizonyos esetekben

Széchely István 2020. június 25., 11:47

Július elsejétől visszatér az egészségügyi rendszer egy része a járvány előtti időkben megszokott gyakorlathoz az egészségbiztosítási rendszerbe tartozó szolgáltatások elszámolását illetően.

Az ingyenes és ártámogatott gyógyszereket már csak egészségügyi kártyával lehet kiváltani Fotó: Veres Nándor

Ismét kötelezővé válik az egészségügyi kártyák használata az egészségbiztosítási pénztár által finanszírozott szolgáltatások egy része esetében jövő hét szerdától.

A páciensek kórházi beutaláskor, a paraklinikai – például laboratóriumi, radiológiai, stb. – vizsgálatokra kell magukkal vigyék egészségügy kártyájukat, de ingyenes és ártámogatott gyógyszereiket is csak a kártyával tudják kiváltani a patikákban.

{A}

Ugyanakkor július elsejétől az otthoni beteggondozói szolgáltatásokat, az otthoni palliatív beteggondozói tevékenységeket, az egészségbiztosítási pénztárral szerződéses viszonyban álló fogorvosi rendelőkben elvégzett kezeléseket és az egészségügyi eszközök kiváltását is csak a kártyával lehet hitelesíteni – tájékoztatott a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár.

Ahol nem kötelező

Az egészségügyi rendszer egy részében ugyanakkor július elseje után is mellőzhető az egészségügyi kártya használata. Ide tartozik az egészségügyi alapellátási rendszer – tehát elsősorban a háziorvosi rendelők –, valamint a járóbeteg-szakrendelések. Ezekben szeptember 30-áig nem kötelező az egészségügyi kártyák használata – közölte a megyei egészségbiztosítási pénztár.