Már egy egyszerű kirándulás is veszélyessé vált a medveproblémák miatt

Széchely István 2020. június 24., 15:50

Bűnügyi keresetet nyújtott be a környezetvédelmi tárca vezetője és egyik államtitkára ellen a Zetelaki Területtulajdonosi Társulás. Az indok: nem hagyta jóvá a szakminisztérium a prevenciós célú kilövési kvótát, amellyel orvosolható lenne a medvevadászat betiltása óta fokozódó probléma.

Elkezdődött a „szezon”. Egyre gyakoribbak a medvék felbukkanása miatti riasztások Fotó: Pinti Attila

Januárban jelent meg a Hivatalos Közlönyben a vadászati törvényt kiegészítő módosítás, amelynek értelmében május 15-ig a környezetvédelmi minisztérium jóvá kellett volna hagyja a prevenciós célú medvekilövési kvótát. Ez azonban nem történt meg, és mivel ugyanaz a törvény két évig terjedő börtönbüntetést vagy adminisztratív büntetést helyez kilátásba a jogszabály megszegése esetére, a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék melletti ügyészségre bűnügyi keresetet nyújtott be a Zetelaki Területtulajdonosi Társulás a környezetvédelmi tárca illetékesei ellen – tájékoztatott Benke József, a társulás elnöke és egyben a Zetelaka és Társai Vadásztársaság igazgatója.

A területtulajdonosi társulás ugyancsak a törvények betartásának az elmulasztása miatt tavaly pert indított a minisztérium ellen – azt elvesztették, de a döntést megfellebbezték –, ezúttal viszont fajsúlyosabb ügyre számít, mert elmondása szerint

a környékről és az ország más részeiből is csatlakoznának a kezdeményezéshez területtulajdonosi társulások.

{K1}

Benke József szerint prevenciós kilövési kvóta hiányában egyre csak fokozódnak a medveproblémák, ez már az idei évre is érvényes – jegyezte meg. Hétfőn 24 óra alatt több Ro-Alert riasztást adtak ki csak Hargita megyében a településeken látott medvék miatt, és a jelenség még ennél is gyakoribb lenne, ha a sok eső miatt nem lenne bőséges a természetben a vad táplálékául szolgáló zöld biomassza – magyarázta. Hozzáfűzte viszont, hogy ennek dacára már számos vadkár történt:

csak az általuk kezelt vadászterületeken hat tehenet öltek meg a medvék május közepe, vagyis a szarvasmarhák legelőre történő kihajtása óta.

De olyan is történt már, hogy egy gazda lekaszálta a lucernát és behordta a kertjébe, mert az esőzések miatt nem hagyhatta kint száradni – éjszaka „egy egész állatkertet” vonzott oda a friss sarjú.

{A}

A pénzben mérhető károk mellett vannak nem kevésbé fontos, értékben viszont kifejezhetetlen problémák is az elszaporodott medveállomány miatt. Benke József szerint kijelenthető, hogy már egy kirándulás is veszélyessé vált, az emberek – legyenek fiatal városi kisgyerekes családok vagy idős vidéki gazdák, esetleg gombászok, természetjárók – nem mernek kimenni az erdőre, mezőre. Mintha a több hónapos bezártság, majd a korlátozásokkal teli lazítás után Hargita megyében meghosszabbították volna a kijárásra vonatkozó intézkedéseket – vélekedett a vadgazdálkodási szakember, aki szerint

érezhetően nő a feszültség a területtulajdonosok, a vadásztársaságok és a vidéki lakosság körében is a medveproblémák miatt.

Fotó: Bálint Előd Erdély

A helyzet megoldásának az elodázása és a vonatkozó törvények be nem tartása már nem egy egyszerű mulasztás, annál sokkal súlyosabb – véli a vadgazdálkodási szakember, aki szerint egyes civil szervezetek anyagi célú haszonszerzési szándéka áll a medvevadászati tiltás fenntartására irányuló lobbi mögött. Mint mondta, két éve még ő maga sem hitt az efféle összeesküvés-elméletekben, de ez mára megváltozott, az öko-imperializmusról, illetve a jelenség romániai jelenlétéről írt is egy értekezést, közzé téve a vadásztársaság honlapján.