Be kell gyűjteni a terményt az autópálya miatt kisajátított területekről

Simon Virág 2020. június 24., 08:56

Másfél év áll a kivitelező rendelkezésére, hogy elkészítse a bekötőutat Marosvásárhely és az autópálya között, és  befejezze az első, Marosvásárhely–Nyárádtő közötti szakaszt. A nyomvonalon lévő kisajátított termőföldek korábbi tulajdonosait nem túl jó hírrel keresték meg.

Kikerült a munkálatot végző cég táblája, időnként munkagépek is vannak a területen Fotó: Haáz Vince

Május közepén írta alá Marosvásárhelyen a kivitelezési szerződést a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalat (CNAIR) és a kivitelező Strabag cég képviselője, ez utóbbi vállalva, hogy 2021 végéig elkészíti a bekötőutat és az autópálya első szakaszát. A szerződés a 9,2 kilométeres, Marosvásárhely–Nyárádtő közötti szakaszra vonatkozik, ebből 4,7 kilométert a Metro áruháztól induló bekötőút tesz ki, és további 4,5 kilométer az A3-as autópálya része.

A Strabag a múlt héten körlevelet küldött a nyomvonal-menti települések polgármesteri hivatalainak, amelyben az áll, hogy

a hivataloknak értesíteniük kell a gazdákat: legkésőbb július 19-ig gyűjtsék be a termőföldekről a terményeket.

Az értesítést a marosvásárhelyi, maroskeresztúri, nyárádtői, dózsagyörgyi, marosugrai és kerelőszentpáli polgármesteri hivatalok kapták meg. A levélben az áll, hogy a nyomvonalon lévő területeket már korábban kisajátították, jelenleg az állam és a kivitelező rendelkezhet felettük, ezért kérik a gazdákat, hogy amennyiben lehet, szabadítsák fel őket.

A munkálatok elkezdése után keletkezett esetleges károkért a kivitelező nem vonható felelősségre.

{A}

Korábban az erdélyi autópálya nyomvonala mentén található települések polgármestereivel találkozott Mara Togănel, Maros megye prefektusa, aki a területek kisajátításáról és az ezekkel kapcsolatos kárpótlásokról egyeztetett. Akkor azt hangoztatta, hogy „azoknak a Maros megyeieknek, akiknek a területükön áthalad az autópálya, mielőbb hozzá kell jutniuk a kárpótláshoz”. A kárpótlások kifizetésének a megkezdésére vonatkozó időpontról azonban semmilyen konkrétum nem hangzott el akkor.

Ilyen lesz a Metro áruház közelében kialakítandó körforgalom • Forrás: CNADNR

Közben a hét elején Marosvásárhelyen a Metro áruház szomszédságában már megjelentek a munkagépek és elkezdődött a terület előkészítése. A tervek szerint ott egy nagy körforgalmat alakítanak ki, lehetőséget teremtve az autópályával összekötő útra való fel- és lehajtásra.