Aki a járványhelyzet alatt is olvasott, tanult, annak nem okozott nehézséget a magyar nyelv és irodalom érettségi

Bíró Blanka 2020. június 23., 17:50

Hozzáférhető, a követelményrendszerhez igazodó tételsort kapott az a 6399 végzős diák, aki részt vett kedden a magyar nyelv és irodalom érettségin – értékelt megkeresésünkre Bíró Sára, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium magyar szakos tanára.

Képünk illusztráció Fotó: Árvai Károly/MTI

A beiratkozottak közül különben 79-en nem jelentek meg, láza senkinek nem volt, csalási kísérlet miatt pedig egyetlen tanulót zártak ki a vizsgáról, az eset Bihar megyében történt.

Aki olvasott, tanult, a járvány miatt kialakult áldatlan helyzetet is ki tudta használni, a követelményrendszert komolyan vette, annak nem jelentett nehézséget a feladatsor

– fogalmazta meg a portálunknak nyilatkozó magyartanár. Meglátása szerint az évek során az elvárásrendszer keveset változott, a tavalyhoz képest sem módosult lényegében a vizsgatétel, de amúgy az idei kérdések, feladatok megfogalmazásai valamivel jobban megmozgatták a diákok önálló gondolkodását.

{A}

Bíró Sára már a felkészülés során azt tanácsolta a tanítványainak, hogy az adott témakörökhöz bevezetőt, miniesszét lehet írni. A tételek megoldása során megszokhatták, hogy értekezzenek az önismeretről, az áldozatkészségről, a férfi-női szerepről, vagy éppen a magányról. Ez utóbbi szerepelt a humán szakosok egyik feladatában, A magányos ember magatartása az epikában címmel kellett az utolsó feladatnál kétoldalas értekezést írniuk.

Ezek a feladatok tágítják a tanulók látókörét, gondolkodásra késztetik őket az irodalom kapcsán: az irodalomnak pedig éppen ez az egyik értelme, hogy elgondolkodtasson

– fogalmazta meg Bíró Sára. A humánosoknak emellett Tóth Árpád Arany tó az égen című versét kellett értelmezniük, második feladatként pedig Láng Orsolyának a Látó szépirodalmi folyóirat blogján megjelent írása kapcsán kellett feladatokat megoldaniuk.

A reálszakosoknak Csokonai Vitéz Mihály Köszöntő című versét kellett értelmezniük, egy, az eletestudomany.hu oldalon megjelent szöveg kapcsán kellett feladatokat megoldaniuk, a harmadik tételnél pedig egy választott mű alapján kellett A hazaszeretet ábrázolása az irodalomban címmel kétoldalas értekezést írniuk.

Szerdán a szaknak megfelelő kötelező, csütörtökön pedig a választott tantárgyból tartják az írásbelit.

Az eredményeket június 30-án 12 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és a bacalaureat.edu.ro honlapon. A jegyeket a nevek feltüntetése nélkül ismertetik. Az óvásokat ugyanaznap 16 és 19 óra között, illetve másnap, július elsején 8 és 12 óra között lehet benyújtani, elektronikus úton is. Az óvások utáni végleges eredményeket július 5-én hozzák nyilvánosságra. A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.