Ha súlyos lefolyású a koronavírus-fertőzés

Széchely István 2020. június 28., 19:40

A koronavírus-fertőzésből való kigyógyulás még közel sem jelent teljes felépülést a betegek egy része esetében: a fertőzés következményeként kialakuló kétoldali tüdőgyulladás a tüdőszövetek hegesedésével jár, emiatt egyesek légzést segítő készülékkel térnek haza.

A teljes légzéskapacitás visszanyerése időbe telhet a súlyos lefolyású megbetegedésen átesett pácienseknél Fotó: MTI/Árvai Károly

A súlyosabb lefolyású koronavírus-fertőzésen átesett, kórházban kezelt betegek esetében a felépülés nem ér véget a vírusfertőzésből való kigyógyulással. Akiknél kétoldali tüdőgyulladást okoz a megbetegedés, annál a tüdőszövetek hegesedése miatt elhúzódhat a lábadozási időszak. „Ők

elváltozásokkal teli tüdőfelvételekkel mennek haza”

– mondta el a Covid-háttérkórházként működő székelyudvarhelyi kórház orvosigazgatója, Lőrinczi Csaba, hozzáfűzve, hogy az első gyógyulások óta alig telt el másfél hónap, így egyelőre még nem tudni, mi maradhat vissza hosszútávon a betegségből. Más típusú tüdőgyulladások, illetve mindenféle gyulladásos betegség esetében általános következmény a hegesedés, a koronavírus-fertőzés következtében kialakuló pneumónia azonban „nagyon kiterjedt és szétszórt az egész tüdőben, elég jellegzetes, erre a fertőzésre utaló képet mutat”. Ez a kiterjedtség az oka a tüdőszövetek átfogó hegesedésének, ami

a légzéskapacitás csökkenésével jár.

A hegesedés gyógyulása egyénenként változik – magyarázta dr. Lőrinczi Csaba, példaként egy vágás általi sebet említve, ami az egyik embernél sejtburjánzással, a másiknál szép, vékony, évek múlva már majdnem láthatatlan hegesedéssel gyógyul be.

Utókezelést is igényelhet

Azoknak a betegeknek, akiknél súlyosabb tüdőgyulladást okoz a koronavírus – ez a kórházba utalt betegeknek mintegy a harmadát teszi ki – a tüdőszövet hegesedése miatt a kórházból való kibocsátásuk után is figyelemmel követik a felépülését: eleinte kéthetente, később havonta kell visszajárjanak a tüdőgyógyászati szakrendelőbe felülvizsgálatra.

A hegesedésre lényegében nemigen van gyógyszer, szükség esetén a kórházból hazaengedett betegnek légzést segítő készüléket adnak

– tudtuk meg a kórház orvosigazgatójától, aki elmondta, a fontos az, hogy a szervezet minél kisebb hegesedéssel gyógyítsa meg a gyulladást.

{A}

Ez egy új betegség, még több hónapos, esetleg féléves megfigyelésekre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, milyen hosszú távú következményei lehetnek a súlyosabb lefolyású megbetegedésen átesetteknél a fertőzésnek, illetve hogy miként lehet ellene védekezni – vázolta meglátásait az orvosigazgató.

Nem tudták megmenteni

Egyelőre azonban nem csak az utókezelés, hanem a vírusfertőzés kezelése is gyakran gondot okoz az orvosok számára. A székelyudvarhelyi kórházban múlt héten életét vesztette egy 40 éves férfi – ő a legfiatalabb áldozata a koronavírusnak a megyében –, akinek a fertőzésen kívül semmilyen ismert betegsége nem volt. Súlyos, elhúzódó kétoldali tüdőgyulladást okozott nála a fertőzés, az orvosok mindent megtettek a megmentése érdekében, a koronavírus esetében alkalmazott készítmények mindegyikével kezelték, de egyik sem hatott.