Jelen állás szerint nem nyitnak ki a napközik és a bölcsődék Csíkszeredában

Korpos Attila 2020. június 22., 14:43

Huszonöt virtuális sajtótájékoztatót követően személyes formában, a városházán ismertette Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester a helyi katasztrófavédelmi bizottság napirendi pontjainak döntéseit. Az elmúlt napok medveügyei is terítékre kerültek.

Ha nem lesz új fertőzés öt egymást követő napon a csíki térségben, megnyithat a bölcsőde. Archív Fotó: Veres Nándor

„Amíg máshol tombolt a járvány, addig nálunk csend volt. Most, amikor máshol leszálló ágban van a vírus, mi utolérjük esetszámban a szomszédos megyéket, sőt Kovásznát már el is kerültük” – vezette fel a polgármester.

A bizottsági ülésen Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője úgy ítélte meg, hogy nem biztonságos a napközik és bölcsődék megnyitása, hiszen az egy térben huzamosabb ideig tartózkodó gyerekek szempontjából nagyobb a fertőzés terjedésének lehetősége. Ennek értelmében nem nyitnak ki a nyári időszakban, de protokollt állítottak fel az esetleges megnyitásra is:

amennyiben öt egymást követő napon nem lesz új pozitív eset a csíki térségben, akkor zöld utat kapnak a napközik és bölcsődék.

Ráduly Róbert ugyanakkor kiemelte, mivel megérkezett a nyár, a játszótereket és a sportpályákat hivatalosan is vissza fogják adni szabad használatra.

Elaltatnák a Csíkszeredába visszatérő medvét Fotó: Pinti Attila

Az elmúlt napokban a város egy adott részén feltűnő medve kapcsán a bizottság úgy határozott, nyílt levelet fogalmaznak meg a minisztériumhoz, és engedélyt fognak kérni a medve elaltatására, hiszen már többször is visszatért a környékre.

Áradás Udvarhelyszéken. Csíkszéket eddig elkerülték idén az árvizek Fotó: Erdély Bálint Előd

„Szerencsénk van, hiszen a székelyudvarhelyi térséggel ellentétben a Csíki-medencét nagyjából elkerülték eddig az árvizek, nincs tudomásunk jelentősebb problémáról ebben a tekintetben” – tette hozzá az árvízvédelemmel kapcsolatos egyeztetések apropójaként a városvezető.

A forgalom miatt inkább megér majd az elkerülőutat használni Fotó: Pinti Attila

A város észak-dél irányú elkerülő útjával kapcsolatban a polgármester kijelentette, az útszakasz táblája a településen kívülre fog kerülni, ezzel akarják azt vonzóbbá tenni az autósok számára. „Az igaz, hogy például kilométerben számolva rövidebb lenne a Taplocán keresztül vezető út a Felcsík irányából érkezőknek, de a rövidebb várakozási idő miatt előnyösebb lesz majd az elkerülő utat használni” – magyarázta a polgármester.

{A}