Sétálóutca kevesebb autóval, sorompó is készül a csíkszeredai Lejtő utcában

Kovács Attila 2020. június 26., 22:17

Jelentősen korlátozzák az autós forgalmat a csíkszeredai sétálóutcában, ha elkészül a behajtást akadályozó sorompó, a süllyeszthető oszlop, illetve a rendszer és a korlátozások törvényes alapját biztosító szabályzat, utóbbit a helyi önkormányzatnak kell elfogadnia.

Átalakul a Lejtő utca, sorompó zárja el majd a sétálóövezetbe igyekvők útját Fotó: Pinti Attila

Több sikertelen közbeszerzési eljárás és kényszerű halogatás után májusban kezdődött el a csíkszeredai Petőfi Sándor utca alsó, sétálóutcává alakított részéhez csatlakozó Lejtő utca felújítása.

A kis utca átalakítása azért is fontos, mert évek óta itt lehet akadálytalanul bejutni az elvileg gyalogosok számára fenntartott utcarészbe, és ezt sokan ki is használják.

{A}

A munkálat nemcsak új kockaköves burkolat kialakításával, és az eddig hiányzó esővíz-elvezető hálózat építésével jár, hanem új behajtásgátló eszközök telepítésével is. A kiviteli terv szerint

egy földbe süllyeszthető, távvezérlésű oszlop, illetve a Lejtő utca felső végén, a Jegenyék utca felőli bejáratnál egy sorompó készülne, utóbbi térfigyelő kamerákkal kiegészítve.

Fotó: Veres Nándor

Nyár végére kész lehet

Kérdésünkre Szőke Domokos alpolgármester úgy nyilatkozott, a behajtásgátló rendszer működtetése a helyi tanács által még 2014-ben hozott szabályzat kiegészítése alapján fog történni, miután ezt az önkormányzati képviselő-testület elfogadja. A kiegészítésre azért is szükség van, mert

a korlátozás a Lejtő utcára is vonatkozik majd, mivel a sorompó az utca felső végén lesz, és az ott lakók számára biztosítani kell a bejutást.

Fotó: Veres Nándor

Az alpolgármester hozzátette, az később dől el, hogy a földbe süllyeszthető, távműködtetésű oszlopot – amely korábban rövid ideig működött, de a behajtó autók megrongálták –  ismét felszerelik, vagy sem.

A május végén elkezdett felújítást, amelyet most az időjárás hátráltat, augusztus végére kell befejezni.

Szőke szerint jó lenne, ha addig a szabályzatot is elfogadná az önkormányzat, hogy elkészülte után a behajtást korlátozó rendszert működésbe lehessen helyezni.

Fotó: Veres Nándor

Van, de nem alkalmazzák

A csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület 2014. évi 176-os számú határozata szerint

a sétálóutcába csak engedéllyel rendelkező, 3,5 tonnánál kisebb összsúlyú járművel lehet behajtani, munkanapokon 5 és 10 óra között, és legkésőbb 10 óráig a járműveknek el kell hagyniuk a sétálóövezetet.

Kivételt képeznek azok a magán- és jogi személyek, akiknek lakhelyük vagy székhelyük az utcában található, ők állandó belépőre jogosultak a városházától, azzal a feltétellel, hogy az udvarukban parkolnak autóikkal. Mivel szabad a behajtás, ezt a szabályzatot nem lehet most betartatni.

Fotó: Pinti Attila