Lakossági panasz hiányában semmit sem tehetnek a Csíkszeredában garázdálkodó medve ellen

Iszlai Katalin 2020. június 22., 14:08

Megrongálta egy lakóház kerítését a Malom utcában a napok óta Csíkszereda környékén garázdálkodó medve. A területileg illetékes vadásztársaság kérni fogja a naponta felbukkanó nagyvad kilövését, ehhez azonban lakossági panaszokra van szükség.

Kerítést rongált a medve a csíkszeredai Malom utcában. Hétfőn már helyreállították, csak karmolás nyomai láthatók a lécen Fotó: Veres Nándor

Tusnádfürdőhöz hasonlóan lassan Csíkszeredában is mindennapossá válnak a medvére figyelmeztető Ro-Alert üzenetek. Csütörtök óta minden nap felbukkant a városban vagy környékén valószínűleg ugyanaz a medve:

először a Suta-tó közelében, majd a Szentlélek utcában lévő tejgyárnál, a kórház udvarán és a zsögödi Natúr lakópark közelében, vasárnap éjszaka pedig már lakóházak közelébe merészkedett Csobotfalván.

{K1}

Az erre vonatkozó Ro-Alert riasztás szerint a Csobotfalva utcában jelent meg a nagyvad, a helyszínre érve viszont kiderült, hogy valójában a Nyírfa utcában látták, illetve a közeli Malom utcában is járt. Utóbbi helyszínen

behatolt egy udvarra, majd kitörte a deszkakerítés egyik lécét, ezt hétfőn meg is javították.

Az aggódó környékbeliek elmondása szerint gyakran bukkan fel medve a környéken, de mindegyik észlelésről már nem is küldenek minden esetben riasztást a lakosságnak.

Fotó: Veres Nándor

Kérni fogják a kilövését

Azt egyelőre nem tudni, hogy ugyanazt a medvét látták-e az összes helyszínen, vagy több példány is garázdálkodik a hargitai megyeszékhely környékén – tudtuk meg Hadnagy Leheltől, a területileg illetékes Szilos Vadásztársaság vezetőjétől. Mint mondta, folyamatban van a medve monitorizálása, a gond az, hogy

egyelőre csak szóbeli figyelmeztetéseket kaptak, hivatalos panaszt senki sem nyújtott be.

Ennek hiányában viszont nem tudnak lépni, mivel a környezetvédelmi minisztérium csak jelentésekkel alátámasztott, jól megindokolt esetekben hagyja jóvá az áthelyezési- vagy kilövési kéréseket, bizonyítékok hiányában pedig biztosan elutasítják azokat. Ezért Hadnagy arra kérte a lakosságot, hogy

amennyiben medvét észlelnek, vagy netán kár is keletkezik, azonnal tegyenek panaszt az önkormányzatnál, mivel a vadásztársaság ezek felhasználásával tudja csak rendezni a problémát.

Hozzátette: amint rendelkezésünkre állnak ezek a dokumentumok, kérni fogják a városba bejáró medve kilövését. Az áthelyezést azért nem tartja eredményes megoldásnak, mert a tapasztalatok szerint a nagyvad sok esetben visszatér, vagy az új helyszínen okoz problémákat.