A miniszterelnök szerint nem manipulálják a koronavírusos számokat

Székelyhon 2020. június 22., 11:00

Nincs lehetőség a koronavírus-esetek számadatainak manipulálására, aki ennek ellenkezőjét állítja, a politikai demagógia eszközével él – írja az Agerpres hírügynökség Ludovic Orban kormányfő vasárnap esti nyilatkozatára hivatkozva.

Ludovic Orban Fotó: Haáz Vince

„Nem manipuláljuk a számokat. Van egy bizonyos számú akkreditált laboratórium, amelyeknek tesztelési kapacitását a napi 500–600-ról több mint 17 ezerre növeltük. Ezek a Real Time PCR analíziseket végzik. Az analíziseket bizonyos metodológia szerint kell végezni, rögzíteni kell az adatokat. Van egy rendszer, amely központosítja az összes adatot, minden információ publikus.

Senki nem tudja manipulálni ezeket az információkat.

(...) Az elhalálozási arány 6 százalékon felül van. Vannak emberek, akik meghalnak a vírus miatt. (...) Nem lehet ilyesmivel játszani. Amikor tudod, hogy egy vírus halálos lehet, mindannyiunknak oda kell figyelnünk. (...) A veszély szisztematikus bagatellizálása, a lakosság arra való biztatása, hogy ne tartsák be a szabályokat, rendkívül veszélyes következményekkel jár, az emberek önmagukat helyezik veszélybe” – fejtette ki a miniszterelnök a România TV műsorában.

{A}

A miniszterelnök elmarasztalta azokat a politikusokat, akik felelőtlenül viselkednek és arra biztatják a romániaiakat, hogy ne tartsák be a szabályokat.

Az utóbbi hét adataiból világosan kiderül, hogy a vírus terjedési szintje elég aggasztó, egy hete már mind 300 fölött van a napi új esetek száma, és

az elmúlt hét alatt diagnosztizáltak száma meghaladja a gyógyultakét, tehát növekvő tendenciát mutat az aktív esetek száma

– magyarázta Orban.

„Számítottunk a növekedésre. Ez a növekedés még nem olyan méretű, hogy új korlátozásokat vezessünk be” – szögezte le a kormányfő, hozzátéve, hogy a növekedés a lazítások következménye, és hogy a veszélyhelyzetet annyi ideig tartják fenn, ameddig szükséges lesz, és ameddig a társadalomban magas a vírus terjedési szintje, szükséges lesz.

Lucian Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője vasárnap azt állította, hogy a kormány manipulálja az adatokat és elrejti az igazságot a koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatban.