Több millió köbméternyi vizet fogott fel a zetelaki víztározó

Széchely István 2020. június 22., 11:43

A múlt heti nagy esőzések idején 2,5 millió köbméternyi vizet fogott fogott fel a zetelaki víztározó, amelyben a vízállás a normális telítettségi szinthez képest most több mint 110 százalékos. A víztározó nincs veszélyben a rendkívül sok csapadék miatt.

Fotó: Bálint Előd Erdély

Másodpercenként 8 köbméternyi vizet, azaz a Nagy-Küküllő átlagos vízhozamának mintegy kétszeresét engedik ki a zetelaki víztározóból, hogy egyenletesen, de biztonságosan folyhasson le az elmúlt héten hirtelen felgyűlt többletvízmennyiség a tározó medencéjéből.

{A}

Egy héttel ezelőtt 2,5 millió köbméter csapadékvizet fogott fel a gát, ha nem lenne a víztározó, a Nagy-Küküllő a folyó mentén minden településen kilépett volna a medréből, amikor a Homoródok mentén áradások voltak

– mondta el Călin Fokt, a Maros Vízügyi Igazgatóság szóvivője. Amikor normális telítettségi szinten áll a víztározó, 17 millió köbméter víz van benne, ez az ideális szint ahhoz, hogy szárazság idején pótolni tudják a folyó kieső vízhozamát, nagy esőzések idején pedig meg tudják előzni az áradásokat a többletmennyiség visszatartásával.

Nőtt a vízszint. A sok esőzés miatt kétóránként végzik el a rutinellenőrzéseket a gát műszaki alagútjában Fotó: Bálint Előd Erdély

Múlt héten majdnem 20 millió köbméterre nőtt a vízmennyiség a tározóban, de a gát nem volt veszélyben, hiszen a maximális telítettsége 31 millió köbméter.

Ez ugyanakkor lehetővé teszi azt is, hogy a biztonságos mennyiségnél több vizet ne kelljen kiengedni a víztározóból, ami a folyó gát alatti szakaszán áradást okozhatna. Dacára annak, hogy a gát nincs veszélyben, ebben az időszakban a szokásosnál gyakrabban,

kétóránként végzik el a rutinellenőrzéseket a gát a műszaki alagútjában, és a megszokott, 6, 12 órás időközönként elvégzendő jelentéstételhez képest ebben az időszakban 4 óránként jelentenek a főhatóságnak

– tájékoztatott a szóvivő. A nagy esőzések óta a többletmennyiség egy részét egyenletesen kiengedték már, de a normálishoz képest jelenleg még mindig 113 százalékos a vízállás a tározóban.

Fotó: Bálint Előd Erdély

A folyó vízhozamának a szabályozásával megelőzhető az áradások jó része,

ilyen jellegű gondok leginkább a kisebb folyóvizek, patakok mentén adódhatnak, a Nagy-Küküllőn legfeljebb akkor, ha valahol felgyűl a hordalék eltorlaszolva víz útját.

Călin Fokt tapasztalata szerint egyébként a patakmedrek, vízelvezető árkok tisztítása szempontjából Hargita megyében jobb a helyzet, mint más térségekben, ami meglátása szerint annak köszönhető, hogy a polgármesteri hivatalokban jobban odafigyelnek a megelőzésre, erősebb a környezetvédő civil szervezetek jelenléte a megyében, és a lakosság is öntudatosabb.

Fotó: Bálint Előd Erdély