A jövőnek üzentek a múltbeli madéfalviak

Kovács Attila 2020. június 22., 09:05

A madéfalvi Jézus Szíve templom felújítása közben időkapszulát találtak a leemelt toronykereszt belsejében. Az 1914-ből származó üzenet a templom építésének befejezéséről tartalmaz adatokat. Az írást a búcsú alkalmával ismertették a hívekkel.

Fotó: Veres Nándor

Június 5-én szóltak az ácsok, hogy időkapszula van a keresztben – mesélte Bartalus Zoltán madéfalvi plébános, aki maga is felmászott az állványzatra, hogy átvegye a megtalált dobozt. Lehozták, kibontották, benne pedig egy, a templom építéséről szóló tájékoztató volt. 

Kiderült, nem igaz, amit hittünk, hogy hosszú évekig tartott az építkezés, hanem két év alatt felépült a templom. 1913-14-ben épült fel.

Mindig az volt a fáma, hogy az első világháború alatt végig épült a templom, a férfiak itthon sem voltak, a nők kalákáztak” – emlékeztetett a plébános.

{A}

Nagyot fordult a világ

A megtalált levél szerint a keresztet 1914 június 4-én helyezték fel az elkészült templom tornyára Berkeczki Árpád bádogos, édesapja, Berkeczki János, valamint Bartos István és Fekete István ácslegények segítségével. ,,Örök dicsőség az Úrnak, hogy Madéfalva szegény népének e templom építésére lelkeket és erőt adott, hála gróf Majláth Gusztáv Károlynak, Erdély püspökének, és az Erdélyi Római Katolikus Státusnak fejedelmi bőkezűségükért. A szent pillanat elérkezett, áll a kereszt, s forog a világ” – olvasható a levélben, amelyet a Jézus Szíve templom pénteken megtartott búcsúünnepén, a szentmise során ismertetett a hívekkel Tamás József püspök.

A keresztben talált írás tartalmát a templom búcsúünnepén ismerhették meg a hívek Fotó: Veres Nándor

Bartalus Zoltán szerint a végszó – forog a világ – azt jelezte, hogy valószínűleg következik az első világháború, amely nemsokára el is kezdődött, ráadásul ezt követte Trianon. ,

Azért is csoda ez a templom, mert itt az Olt partján egy olyan építmény, amelynek falai nem salétromosak, holott a Csíki-medencében minden templom tele van salétrommal.

Itt a templom öt méteres körzetben tele van rakva nagy gömbkövekkel, amelyek elvezetik a vizet” – ismertette a plébános.

Új üzenet is készül

A templomban 1968-ban volt nagyobb belső javítás, a jelenleg is zajló munkálatok során külső és belső felújítás történik, a munkát a Hargita megyei önkormányzat által tavaly biztosított 150 000 lej értékű támogatásból kezdték el. 2005-ben tetőszerkezetet is javították, most új palatető készül, amelynek anyagát Bécsből rendelték meg. Ezt követik a belső munkálatok, amelyek nem akadályozzák a szertartások megtartását. A javítás elkészültével a korábbi időkapszulát visszahelyezik a keresztbe, mellé pedig a saját üzenetüket is megfogalmazzák – tudatta Bartalus Zoltán.

Fotó: Veres Nándor