Megbírságolták a Realitatea Plus csatornát magyarellenes hangulatkeltésért

Bíró Blanka 2020. június 21., 19:01

Ezúttal a Realitatea Plus csatornát bírságolta meg 20 ezer lejre az Országos Audiovizuális Tanács, többek között a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panasza alapján.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

A pénzbírságokat a Hatalmi Játszmák (Jocuri de putere) című május 18-i és 25-i adásokra szabták ki – adja hírül a jogvédelmi szolgálat. Az Oreste Teodorescu által vezetett adásban a műsorvezető mellett a hat meghívott, elsősorban Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Párt képviselője keltett magyarellenes hangulatot, valótlanságokat állítva.

A műsorban a székelyföldi autonómia törvénytervezetéről beszéltek, a műsorvezető a koronavírushoz hasonlította az RMDSZ-t, úgy fogalmazott, hogy a szövetség olyan pusztító mint a koronavírus, célja a román nemzet gyengítése. Marius Pașcan arról beszélt,

a magyarlakta megyékben a fő cél a románok elűzése és az egységes román állam gyengítése.

A szolgálat rámutat közleményében, hogy az adásokban valótlanul mutatták be a Magyarországon elő nemzeti kisebbségek helyzetét, és hamis képet festve hasonlították össze a romániai kisebbségekkel. Az 1990-es marosvásárhelyi eseményekről az állították, hogy tízezer magyarországi érkezett Marosvásárhelyre, az egész várost magyar lobogókkal díszítették fel, ezért alakultak így a történelmi események. A műsorokban kevés esetben biztosítottak felszólalási lehetőséget a másik félnek, a kiegyensúlyozatlan tájékoztatás több pontban is megsértette az audiovizuális törvényt.

{A}

„Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy történelmi tények átírására tesznek kísérletet populista szélsőséges román politikusok, akiknek nyilatkozatai helyet kapnak a legnagyobb országos hírcsatornákon. Ezért folyamatosan figyeljük ezeket a műsorokat és minden lehetséges eszközzel azon dolgozunk, hogy visszaszorítsuk a gyűlöletbeszédet Romániában” – nyilatkozta Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője.