Visszaengedték az erdőbe a Székelyudvarhelyen befogott medvét

Fülöp-Székely Botond 2020. június 19., 21:23

A szükséges kezelések után vadászterületük egy másik részén engedték szabadon a csütörtökön Székelyudvarhelyen befogott sérült medvét a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület szakemberei.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az állatorvos által felírt kezelést szem előtt tartva többször lefertőtlenítették a vadászok a medve sérült mellső lábát, majd pénteken délelőtt egy számára kedvező helyen engedték szabadon.

{K1}

A szállítás nem volt zökkenőmentes, hiszen a Hargita Megyei Környezetőrség munkatársai jelezték, hogy ellenőrizni szeretnék a vadat, ezért félre kellett húzzanak autójukkal a vadászok, hogy bevárják őket.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Noha egy órát várakoztak az út szélén, addigra nem értek oda a szakemberek, a medve pedig stresszessé vált, így folytatniuk kellett az akciót. Amint az állat a kiszemelt helyszínre ért és az egyesület tagjai kinyitották a ketrecét, az önfeledten távozott a bozótos felé.

Noha a legtöbb esetben kilövési engedélyt szoktak kérni a lakott területen garázdálkodó vadra, mi úgy döntöttünk, hogy mivel egy nagyjából kétéves bocsról van szó, adunk neki egy újabb esélyt az életre

– mondta el lapunknak Mărmureanu-Bíró Leonárd, az egyesület igazgatója, hozzátéve, hogy a polgármesteri hivatallal szerződést kötöttek a Székelyudvarhelyen garázdálkodó vadak ártalmatlanítása érdekében.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A szakember szerint a medve jó eséllyel életben fog maradni, hiszen egy nőstény egyedről van szó, így nem bántják majd a fajtársai.

Az elengedésekor is jól látszott, hogy a sérülése ellenére gyorsan tud szaladni.

Mindemellett egy számára kedvező helyszínen engedték szabadon az állatot a vadászok, hiszen a közelben két ételszórót is üzemeltet az egyesület, így könnyebben juthat élelemhez.

{A}

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd

{P11}