Sok cég nehéz helyzetben van, több lesz az adóhátralék

Simon Virág 2020. június 28., 16:46

Míg a magánszemélyek az elmúlt hetekben, a szükségállapot lejárta után, viszonylag magas számban jelentkeztek helyi adókat és illetékeket fizetni, a jogi személyek esetében nem ez tapasztalható – tudtuk meg a csíkszeredai és marosvásárhelyi adóügyi osztály illetékesétől.

Hiányzó bevételek. A jogi személyek egy része nem tudja időben törleszteni kötelezettségeit. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Három hónappal kitolták, így június 30-ig lehet 10 százalékos kedvezménnyel kifizetni az adókat a polgármesteri hivatalok pénztárainál. A kedvezményben azok részesülnek, aki az egész évre esedékes ingatlan-, gépjármű- és területadójukat törlesztik. Június 30-án lejár az első félévre esedékes adók és illetékek törlesztési határideje is, így aki eddig az időpontig nem fizeti a köztartozásának az első félévre esedékes részét, júliustól  büntetőkamatra számíthat.

{A}

Mint a marosvásárhelyi városháza adóügyi osztályának vezetője, Szövérfi László a Székelyhonnak elmondta, az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt azon magánszemélyek száma, akik élni akarnak a tíz százalékos kezdeménnyel és befizették az adójukat.

Míg a szükségállapot lejárta után óvatosan, kisebb számban jelentkeztek a pénztáraknál, az elmúlt napokban már 400-at is elérte számuk.

Szövérfi felhívta az érintettek figyelmét, hogy a városházán működő pénztár mellett, a Bolyai utcában és a Tudor lakótelepen levő pénztárnál is lehet fizetni, de a Kós Károly utcában, a közterület-rendezési igazgatóságnál, valamint lakosság-nyilvántartónál levő pénztárnál is.

Legtöbben 11–13 óra között vannak, ilyenkor sorok alakulnak ki. Aki ezt el szeretné kerülni, az használja ki a reggeli vagy kora délutáni órákat, hiszen a pénztárak kedden és csütörtökön 8-16 óra között vannak nyitva, hétfőn és szerdán 8–15 óra között, míg pénteken 8–13 óra között

– vázolta. Az osztályvezető azt is elmondta, hogy míg a magánszemélyek igyekeznek törleszteni az adókat, addig a jogi személyek részéről nem ez tapasztalható. Marosvásárhelyen hozzávetőlegesen 4000 vállalkozás kellene adót fizessen, de csupán 20 százalékuk tette meg. Igaz, hogy a jogi személyek hajlamosak az utolsó napokban törleszteni, és általában online, de előfordulhat, hogy nem fognak határidőre fizetni.

A magánszemélyek nagy többsége igyekszik kihasználni a kedvezményt Fotó: Barabás Ákos

A csíkszeredai polgármesteri hivatal adóügyi osztályának vezetője, Rodica Țiriac elmondta, hogy előreláthatóan a jogi személyek esetében lesznek adófizetési nehézségek. Mint kiemelte,

már volt olyan jogi személy, aki jelezte, hogy az első félévi határidőre nem fog tudni fizetni, mivel anyagi nehézségei vannak.

Rodica Țiriac hozzátette, a jogi személyekre jellemző, hogy az utolsó nap rendezik a köztartozásokat. Ami a magánszemélyeket illeti, a Mikó-várban május 18-án megnyitott pénztáraknál főleg az első két hétben voltak sokan, de folyamatosan szép számban törlesztik az ingatlan-, terület- és gépkocsiadókat, kihasználva a 10 százalékos kedvezményt. A pénztárak hétfőtől csütörtökig 8.30–13 és 14–17 óra között vannak nyitva, pénteken pedig 8.30–13 óra között fogadják az ügyfeleket.

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivataltól kapott adatok alapján elmondhatjuk, hogy a magánszemélyek több mint fele már törlesztette az idei évre érvényes adóit.

A május végi adatok alapján az épületadót az érintettek 53 százaléka fizette már be, a területadót 59 százaléknyian, a gépkocsiadót pedig 50 százaléknyian.

A jogi személyek esetében jóval kisebbek az adatok: május 31-ig 24 százalékuk fizette ki az ingatlanadót, a gépkocsiadót 34 százalékuk, míg a telekadót valamivel több mint 19 százalékuk törlesztette.