Korkép az utókornak: időkapszulát helyeztek el Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2020. június 04., 21:15

A trianoni békediktátum aláírásának 100 éves évfordulóján időkapszulát helyezett el Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere a városháza tetőterében. Ezzel üzennek az időtlen időnek és minden kornak, hogy „Voltunk, vagyunk, leszünk”.

Fotó: Gergely Imre

Az időkapszulába helyezett tárgyakkal egyféle korképet akarnak mutatni a 100 éves évforduló idejéről. Belehelyezték a polgármester, Portik Hegyi Kelemen főesperes, Garda Dezső történész, Bajna György író, Lakatos Mihály és Ferenczi Attila, a Salamon Ernő Gimnázium vezetői és Fórika Sebestyén, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ igazgatójának gondolatait tartalmazó dokumentumokat. Ugyanitt a testvérvárosok üzeneteit is megtalálhatják majd a későbbi utódok.

Fotó: Gergely Imre

Ezek mellett többek közt város címeres zászlaja, székely zászló, pénzek, képeslapok és egy elektronikus adathordozó is a kapszulába került, amely gyergyói zenészek zenéit, és a gyergyószentmiklósiak 2017-ben megtartott 2. világtalálkozójára készült A mi örökségünk videoklipet is tartalmazza.

Az időkapszula elhelyezését megelőzően a városi temetőben tartottak megemlékezést és koszorúkat helyeztek el a világháborús hősök emlékművénél.

Fotó: Gergely Imre

Fotó: Gergely Imre

{A}