Ökumenikus istentisztelet a trianoni évfordulón

Bíró Blanka 2020. június 04., 21:08

Több százan vettek részt a magyar történelmi egyházak lelkészei által Sepsiszentgyörgy főterén tartott ökumenikus istentiszteleten, a száz évvel ezelőtt aláírt trianoni békeszerződésre emlékezve.

Fotó: Bíró Blanka

Incze Zsolt református lelkipásztor, a megemlékezés kezdeményezője arra kérte a résztvevőket, hogy az istentiszteleten ne legyenek bekiabálások, skandálások – ezt be is tartották, csak az áldás után hangzott fel néhányszor a „Vesszen Trianon!” Imát, fohászt, áldást mondtak a kezdeményező Incze Zsolt mellett Zelenák József evangélikus, Kovács István unitárius és Fülöp Szabolcs római katolikus lelkészek.

Nem az országhatárok jelölik ki a magyar nép életterét, hanem a szívekben lévő érzés

– mondta Zelenák József. Azért fohászkodott, hogy forduljon a magyar nép javára, amit mások ellene és kárára tettek. „Adj Uram tisztuló nemzeti önismeretet, indulatoktól mentes igazságosságot, jó igyekezeteinkben való megerősödést, csendesíts el minden gyűlölködést, adj méltányosságot és jó szándékot az ellenségeskedés helyett, segítsd meg azokat, akikre nagy felelősséget bíztál a népek és nemzetek ügyeinek intézésében” – imádkozott az evangélikus esperes.

{A}

„Minket sokan irigyelnek, felnéznek ránk, mert van múltunk, kultúránk, hitünk, egyenes gerincünk, kitartásunk, összekulcsolt imádságos kezünk, és bizodalmunk a mindenható Istenben” – mondta Incze Zsolt.

Hiába akarták kihúzni a talpunk alól az édes anyaföldet, a haza a magasban van, ahová nem érnek el a szőrös szívűek, az önzők, a megalkuvók, a sötétből leselkedők” – fogalmazott Kovács István.

Egy százéves csata úgy tűnik, elveszett, de az ezeréves küzdelemben még számtalan csata és győzelem vár ránk. Nem karddal, nem bosszúval, nem visszaorozott területekkel, hanem derűvel és irigylésre méltó bizakodással

– mondta Kovács István.

Fotó: Bíró Blanka

Az erdélyi magyar egyházvezetők a trianoni diktátum kapcsán kiadott közös nyilatkozatából idézett Fülöp Szabolcs római katolikus lelkész, aki megáldotta az egybegyűlteket.

Az istentisztelet alatt – mint ahogy az egész Kárpát-medencében – fél hatkor megszólaltak a sepsiszentgyörgyi magyar templomok harangjai, és a résztvevők elmondták az Úr imáját. Az ökumenikus istentisztelet a magyar himnusz eléneklésével zárult. Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) képviselői átvonultak a turulmadaras emlékműhöz, és megkoszorúzták azt, majd este a Pacé-tetőn őrtüzet gyújtanak.