Mitől puhul meg a zúza?

Fülöp-Székely Botond 2020. június 03., 10:31

Különleges, pulykazúzából, illetve -májból összeállított kapros előétel elkészítését mutatja be Karácsony József, a Főnix Konyha szakácsa. Szokásához híven nemcsak a receptet árulta el nekünk, hanem tanácsokkal is szolgált, egyebek mellett arra, hogy miként puhíthatjuk meg gyorsan a rágós zúzát.

Azt a bort fogyasszuk az étel mellé, amelyet a főzéshez is használtunk Fotó: Erdély Bálint Előd

„A pulykából általában levest vagy pörköltet készítenek mifelénk, de a többi szárnyasénál lényegesen szárazabb mellehúsát is kisütik néha. Én most azt szeretném megmutatni, hogyan lehet gyorsan és könnyedén felhasználni a belsőségeket egy igazán finom előétel elkészítéséhez” – magyarázta Karácsony József, a Főnix Konyha séfje, aki a szárnyas zúzáját és máját választotta az étel fő hozzávalójaként.

Csupán harminc perc

Köztudott, hogy a leves vagy pörkölt hozzávalójaként is csak lassan puhul meg a zúza, amely a főzéstől edződik, de van módszer a folyamat felgyorsítására – kezdte a szakember. Első lépésként olívaolajat öntött a serpenyőbe, majd meggyújtotta alatta a gázt, hogy felhevüljön. Ez idő alatt levágta a ráncos hártyát a zúzáról, majd a megmaradt részt vékony csíkokra vágta, és odatette pirulni. Némi vajat is adagolunk hozzá, amely különleges ízt kölcsönöz az ételnek. Ezután sóval és borssal fűszerezhetünk, valamint kevés fokhagymaolajat is használhatunk.

Ha már kicsit megpirult a zúza, lényeges, hogy kevés lisztet szórjunk rá, ami felgyorsítja az étel elkészülését. Ezután persze már jobban kell figyelni rá, hogy ne égjen oda

– így Karácsony. Rögtön adhatjuk is hozzá a felaprított bacont, amelyet szükség esetén házi szalonnával helyettesíthetünk. Fontos hozzávalóról van szó, hiszen így kevésbé lesz száraz a ragu. Ekkor egy pillanatra le kell venni a kályháról a serpenyőt, majd beletehetjük a felszeletelt hagymát.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Már készíthetjük is a babérlevelet, amely olajban pirulva adja ki legjobban ízhatását. Ha ez megtörtént, akkor a továbbiakban

egy deci száraz vagy félszáraz fehérbort kell önteni az edénybe, hogy abban főhessenek meg a hozzávalók.

Ezután következik az apróra vágott gomba, illetve a hagymaszár, valamint néhány csepp citromlé. Zárjuk el a gázt a serpenyő alatt, és  amíg „pihen az étel”, vágjuk csíkokra a májat, majd adjuk a többi hozzávalóhoz némi pikáns mustár kíséretében, és gyújtsuk újra a gázt. Ekkor ismét fűszerezhetünk sóval és borssal, illetve vizet is önthetünk a raguhoz, ha szükségesnek látjuk.

A vaj és a liszt is puhítja a zúzát Fotó: Erdély Bálint Előd

Elkészülte előtt főzőtejszínt teszünk az ételbe, majd selymesre kavarjuk. Pár perc múlva ugyanakkor véglegesen elzárhatjuk a gázt, hiszen készen is van az előételként fogyasztandó ragunk. Apróra vágott kaporral ízesítsük az ételt.

Rizses köret

A köret elkészítéséhez először olívaolajban pirította meg a rizst Karácsony, amíg szétpattantak a szemek végei, majd felöntötte vízzel. Ezután némi sós vízben főtt borsót is tett az edénybe, majd hagyta, hogy a kályhán elkészüljön az étel. Kilenc perc kell csupán, és már zárhatjuk is le a gázt, hagyva, hogy kidagadjanak a rizsszemek. Ezután tálalhatjuk a ragu mellé.

Jól illik a rizses köret a ragu mellé Fotó: Erdély Bálint Előd

Nem csak a gyomornak, de a szemnek is szép kell legyen az étel

– mondta Karácsony József, majd leöntötte a ragut némi tejföllel, és rózsaborssal is megszórta. Hozzátette, félszáraz fehérbort érdemes fogyasztani mellé, lehetőleg azt, amelyet a főzéshez is használtunk.