Községháza lesz az egykori iskolaépületből Madéfalván

Kovács Attila 2020. június 03., 08:54

A költségek jelentős része még hiányzik, de folyamatban van az új a madéfalvi községháza számára kiválasztott épület átalakítása és bővítése. A munkálat folyamatosságához az átépítéshez szükséges teljes összeget biztosítani kell.

Az új községháza nagyobb lesz, mint elődje, és megfelel az igényeknek Fotó: Forrás: Madéfalva Polgármesteri Hivatala

Az építőiparban tapasztalt jelentős ár- és bérnövekedés, valamint az anyagköltségek emelkedése Madéfalván is megnehezítette az új polgármesteri hivatal kialakítását, amelyet egy évek óta használatlan volt iskolaépületbe fognak költöztetni, ennek átépítése és felújítása után. Mint Csibi József polgármester kérdésünkre elmondta:

a munkálatra korábban 1 millió 966 ezer lejt biztosított az Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL), viszont az áremelkedések nyomán kiigazított és véglegesített költségek elérik a 4,1 millió lejt, azaz ennek kétszeresét.

Fotó: Pinti Attila

A csíkszeredai Impex Aurora Kft. által végzett munkálatok elkezdődtek, és a községvezető azt szeretné, hogy a hiányzó összegeket folyamatosan tudják biztosítani, és a beruházást ne kelljen szüneteltetni. Szerinte az új épület és környezete kialakítása kétéves folyamat lesz, a szükséges pénz biztosítása érdekében keresik a támogatási lehetőségeket.

{A}

Változó rendeltetések

A volt iskolaépületben egykor román tannyelvű alsó tagozatos oktatás zajlott – a község vasúti csomópont, több román ajkú vasúti alkalmazott volt – de mivel sokan elköltöztek, illetve a gyermekeket Csíkszeredába vitték tanulni, ez az oktatási forma megszűnt. Később óvodai csoportoknak biztosítottak helyet ott, amelyek időközben korszerűbb épületbe költöztek, a meglévő körülmények sem voltak már megfelelőek.

Fotó: Pinti Attila

A költözésről a helyi önkormányzat döntött, mivel jelenleg egy kis épület ad otthont a polgármesteri hivatalnak, szükség van a felületbővítésre.

Az új épület 554 négyzetméteres alapfelületű lesz, a tervek szerint korszerű ügyfélfogadó felülettel, megfelelő méretű esketőteremmel is rendelkezni fog, környezetét is rendezik, parkolókat alakítanak ki. A polgármesteri hivatal jelenlegi épületét – költözés után – háziorvosi rendelőnek, egészségháznak alakítják át – ismertette Csibi József.

Fotó: Pinti Attila