Napi két maszkot biztosítanak azoknak, akik bejárnak az iskolákba

Hajnal Csilla 2020. június 02., 08:58

Befejeződött a védőmaszkok beszerzési eljárása, és ki is szállították a hétvégén a megyei tanfelügyelőségeknek azokat, amelyeket azok a diákok, pedagógusok és iskolai kisegítő személyek kapnak, akik keddtől újra bejárnak a tanintézményekbe. Napi két maszk jár mindenkinek, aki az iskolában tartózkodik.

A tanintézményekben csak és kizárólag maszkban lehet tartózkodni. Képünk illusztráció Fotó: Árvai Károly/MTI

Az oktatási minisztérium öt forgalmazóval kötött szerződést, akik a hétvégén kiszállították a maszkokat a megyei tanfelügyelőségeknek. Luminița Barcari oktatásügyi államtitkár az Edupedu.ro oktatási szakportálon keresztül azt nyilatkozta, hogy

a beszerzett maszkok ára 1,42 lej és 1,77 lej között mozognak.

Országos szinten összesen több mint 15 millió védőmaszkot oszt szét az öt forgalmazó. Majdnem egy hónappal azt követően indították el a beszerzési eljárást, hogy kiadták a rendeletet arról, hogy az iskolák június 2-án újból megnyílnak, hogy felkészítsék a tanulókat a vizsgákra.

A minisztérium előzetes közzététel nélküli tárgyalási eljárás útján vásárolta meg a több mint 15 millió maszkot.

{A}

Éjjel érkeztek

Az utolsó percben indított beszerzési eljárás után a maszkok megérkeztek Maros megyébe is, a tanfelügyelőség péntek éjjel kettőkor vette át a kötelező védőfelszerelést, ezért szombaton a megye minden iskolaigazgatója, vagy annak delegáltja átvette a maszkokat – nyilatkozta lapunknak Illés Ildikó, a megye helyettes főtanfelügyelője.

Az igényléseket tartalmazó táblázatot aszerint állították össze, hogy hány diák, pedagógus, kisegítő személy tartózkodik a felkészítők és a vizsgák idején a tanintézményekben.

Két részletben érkezett a szállítmány, először 420 ezer, majd 55 ezer érkezett, és már szétosztották az iskolák között – tette hozzá Illés Ildikó.

Húszezer maszk a megyei önkormányzattól

Összesen 284 ezer védőmaszkot igényelt a Hargita megyei tanfelügyelőség, ebből 142 ezer érkezett most meg, amely a felmérések szerint elegendő lesz a felkészítők idejére, a többi június 10-én érkezik a vizsgaidőszakra – tudtuk meg Demeter Leventétől, Hargita megye főtanfelügyelőjétől. „A miniszteri rendelet értelmében a diákok, tanárok, kisegítő személyek napi két maszkot kapnak, egyet érkezéskor, egyet amikor hazamennek.

Mi jó helyzetben vagyunk, mert kaptunk a megyei tanácstól 20 ezer védőmaszkot adományként, és múlt hétvégén szét is osztottuk az iskoláknak, ez két napig elégséges, de holnapig (keddig – szerk. megj.) mindenki megkapja a minisztérium által biztosított maszkokat is”

– tájékoztatta a Székelyhont Demeter Levente.