Gyilkostó: szezonnyitás kis lépésekben

Gergely Imre 2020. június 01., 22:00

A teraszok többsége kinyitott, fogadják az első idei vendégeket, de távol állnak az igazi szezonkezdettől a gyilkostói vendéglátósok. Csónakázni talán június közepétől, de inkább júliustól lehet majd.

Fotó: Rusu Róbert

„Másfél hónapunk kiesett, és ebben több olyan hétvége, amely a legnagyobb forgalmat szokta hozni más években.

Ennek ellenére bizakodó vagyok, úgy gondolom, mostantól beindul a belföldi turizmus, és ez jóval nagyobb mértékű lesz mint eddig, és ez pótolja majd a kiesést”

 – válaszolja kérdésünkre Gyilkos-tó partján vendéglátóhelyet működtető vállalkozók egyike.

{A}

A járványügyi korlátozások miatt közel két hónappal később nyithattak a teraszok a megszokottnál. Általában jellemzően az ortodox húsvét jelenti a nyitást, ekkor könyvelhetik el a tavaz legnagyobb forgalmát a gyilkostói vendéglátósok. Idén ez kimaradt, ahogy május elsején sem dolgozhattak, és nyilván most,

a csíksomlyói zarándoklat elmaradását is érzik az idegenforgalomban érdekelt vállalkozók.

Hétfőn, június 1-jén azonban már kinyitottak, nyilván kevesebb asztallal és ülőhellyel mint máskor, a hatályos előírások miatt.

Egyelőre alig néhány vendég használta ki a teraszok első napját Gyilkostón Fotó: Rusu Róbert

Egyes vendéglősök gondolkodtak azon is, hogy átmenetileg fast-food rendszerű kiszolgálásra állnak át, azaz elvitelre készítenek ételeket (ezt nem tiltották a korlátozások), de nem lett volna értelme, hiszen a kijárási korlátozások miatt nem lett volna kinek kínálniuk ezt.

Amint azonban az első enyhítések életbe léptek, azaz a municípiumok 30 kilométeres körzetében már nem kellett írásban indokolnia az embereknek, hogy hová utaznak, már megnyíltak az első vendéglők de még csak gyorsbüféként, és kürtöskalácsot, lángost is vásárolhattak az első vendégek és utazók. Azt tapasztalták, hogy a vártnál jóval nagyobb volt a forgalom,

Addig tartották bezárva az embereket, hogy most mindenki alig várja, hogy kimozdulhasson valamerre”

– állapította meg az egyik vendéglős. Hétfőn, június 1-jén már itt is leülhettek az asztalokhoz. Az időjárás nem volt kedvező, így aznap csak néhány vendéget szolgálhattak ki a maszkban dolgozó pincérek.

Fotó: Rusu Róbert

Nem mindenki derűlátó

A tó közelében található kalandpark felkészült tiroli-pályát és a fák között kialakított mászóutakat kipróbálni akarók fogadására. Amint eláll az eső, indítják a szezonjukat.

Aki csak egy napra keresi fel a Gyilkos-tavat, (és az idelátogatók nagy többsége ilyen, egynapos vendég) az nagy valószínűséggel nem hagyja ki az alkalmat, hogy csónakázzon egyet, erre azonban egyelőre nincs lehetőség. Nem tiszta ugyanis, hogy az a rendelet, amely a teraszok nyitását lehetővé tette, és a sporttevékenységek engedélyezéséről is szól, az rájuk is érvényesek-e vagy sem.

Amíg nem tudják pontosan a részleteket, addig nem lehet szó csónakázásról

– mondja Angi Zoltán, aki évek óta közreműködik a csónakázási szolgáltatásban és úgy véli, hogy a korlátozás enyhítések még nem vonatkoznak az ilyen tevékenységekre. Erre szerinte inkább június közepétől, júliustól lehet számítani.

A céget nyilván súlyosan érinti az idegenforgalom leállása, a tavaszi hónapokban ugyan kisebb a forgalmuk, de a bevételük fedezni szokta a kiadásokat, az alkalmazottak bérét. Ők most technikai munkanélküliségre vannak kényszerülve. Idén új szolgáltatásként egy nyári bob pálya beindítása volt a tervükben – ez is elmarad későbbre.

Fotó: Rusu Róbert

Nagyobb beruházások esedékesek

Rusu Róbert, a gyergyószentmiklósi városháza tulajdonában levő gyilkostói ingatlanokat hasznosító Monturist vezetője is a szezonkezdésre készül, kaszálnak, rendezik a tó környékét. Idén több fejlesztést is terveztek itt, de a jelenlegi helyzetben ezt későbbre kell halasztaniuk – mondta.

A nagyobb önkormányzati fejlesztéseket nem állítja meg a járványhelyzet. Amint Nagy Zoltántól, Gyergyószentmiklós polgármesterétől megtudtuk, jelenleg

zajlik a közbeszerzési eljárás az üdülőhely víz- és csatornahálózatának kiépítésére, ebből idén a vízház és szennyíztisztító telep építése van betervezve.

Ugyanakkor, egyeztetések folynak arra vonatkozóan, hogy földgáz-vezeték épüljön ki Gyilkostón.