Felszámolnák a forgalmi dugót Marosvásárhely Kolozsvár felőli bejáratánál

Simon Virág 2020. június 01., 19:46

Június végétől egyszerűbben és gyorsabban lehet megközelíteni a marosvásárhelyi Auchan és Promenada nagyáruházakat, hiszen új, be- és kijáratokat építenek, zökkenőmentessé téve a gépkocsival közlekedők forgalmát. Egyelőre azonban dugóra is számíthatunk.

Jól haladnak a munkálatokkal, a tervek szerint a hónap végéig át is adják Fotó: Haáz Vince

Kisebb torlódást okoz Marosvásárhely kolozsvári bejáratánál, hogy bővítik a Promenda Pláza ki- és bejáratát és munkagépek vannak az E60-as úton is. Két helyen dolgoznak a munkagépek, a körforgalomba, ahol külön sávot alakítanak ki azok számára, akik a város felől érkeznek és a Promenada Plázába szeretnének menni. Ezáltal a tervek szerint 

könnyebben tudják majd megközelíteni az ott levő kis üzleteket, mozit, játéktermeket, de a szomszédos barkácsáruházat is.

Külön sávokat alakítanak ki azok számára, akik a plázába vagy a barkácsáruházba igyekeznek Fotó: Haáz Vince

Ezenkívül új bejáratot alakítanak ki a Kolozsvár felől érkezőknek is, ők nem kell elmenjenek a körforgalomig, korábban betérhetnek a parkolóba, megközelítve a nagyáruházat. A munkálatok a tervek szerint június végéig kell befejeződjenek.

Egyelőre a Promenada plázában levő kis és nagyobb üzletek be vannak zárva, lehetséges, hogy a június 15-én esedékes újabb enyhítések nyomán nyitnak majd.

Korábban a terület tulajdonosa, a Promenada üzletház vezetősége már kialakított egy kihajtó sávot a sportáruház háta mögött, de ez csak azoknak jelentett segítségét, akik a város fele akartak menni, de csak egysávos volt, kihajtani lehetett a zsúfolt parkolóból.

A gyalogosok egyelőre az úttesten kénytelenek közlekedni Fotó: Haáz Vince

A jelenlegi munkálatot már évek óta kérte a város vezetősége és a közlekedési rendőrség is, hiszen

a reggeli órákban, de hétvégeken és  nagyobb ünnepekkor is kilométeres kocsisorok alakulnak ki a nagyáruház parkolója előtt, jelenleg ugyanis csak egy sávon lehet be- és kifele haladni.

Ez azért is gondot jelent, mert a nagyáruház Marosvásárhely és Maroskeresztúr határában van, így a városba ki- és beérkező autókat, autóbuszok közlekedését is akadályozták a vásárolni igyekvőkkel feltorlódó autók.

A munkálatok kapcsán a közösségi hálón megjelent kommentelők közül sokan úgy vélik, hogy a munkálatokat csak azért végzi el a terület tulajdonosa, mert Marosvásárhely Koronka felőli kijáratánál megépült és idén nyáron megnyílik egy ennél sokkal nagyobb bevásárlóközpont, és ez nagy konkurenciát jelent majd a már meglevő plázák számára.