Év végéig beüzemelik a több mint 250 millió euróból készülő hőerőművet

Simon Virág 2020. május 29., 16:14

A kormány közbenjárásnak köszönhetően év végéig beüzemelik az új radnóti hőerőművet – jelentette ki a Ludovic Orban kormányfővel pénteken marosvásárhelyi villámlátogatásra érkező Virgil Popescu gazdasági miniszter.

Fotó: Mihai Dragos Georgescu/Agerpres

A gazdasági miniszter Ludovic Orban miniszterelnököt kísérte el Maros megyébe pénteken. A kormányfő villámlátogatásra érkezett Marosvásárhelyre, ahol részt vett a Marosvásárhely és Nyárádtő közötti autópálya-szakasz és bekötőút kivitelezési szerződésének az aláírásán.

Rövid felszólalásában Virgil Popescu elmondta, Maros megyében több fontos iparág képviselteti magát, ezért tartotta fontosnak, hogy ide látogasson. Értelemszerűen a műtrágyát előállító Azomureș vegyipari kombinátot méltatta, mint olyan gyárat, amire a román mezőgazdaságnak nagy szüksége van, de szót ejtett a szászrégeni IRUM traktorgyárról is. A gazdasági miniszter beszélt arról is, hogy két fontos földgáztároló van Maros megyében, ezért örvendetesnek nevezte, hogy az a két cég, amelyek a földgáztárolókat működtetik, nemrég egy 200 millió eurós uniós támogatást nyertek el, ebből korszerűsítik majd a tárolókat és a szolgáltatásaikat.

A gazdasági miniszter azt is jó hírként említette, hogy év végéig elkészül az új radnóti hőerőmű. A városban ugyan működik egy ötven éve épített erőmű, az új, korszerű pedig idén januárig kellett volna elkészüljön, azonban a Romgaz tulajdonában levő létesítménynél a beruházás elakadt. A gazdasági miniszter szerint a kormány támogatásának köszönhetően sikerült újra „sínre tenni” a munkálatokat. A beruházás értéke áfa nélkül 269 millió euró, ennek 75 százalékát a Romgaz biztosítja, a fennmaradó részt pedig – vissza nem térítendő támogatásként – az Országos Fejlesztési Alap.