„A Szentlélek száll le rád” – Albert Leander templomigazgató ünnepi gondolatai

Székelyhon 2020. május 29., 18:54

Pünkösd közeledtével székely népünk ünnepelni készül. Próbálunk eleget tenni őseink hálából fakadó ígéretének azzal, hogy minden évben eljövünk Csíksomlyóra megköszönni Istennek a segítségét, a hitben való megmaradást.

Idén a csíksomlyói kegytemplomban zajlik a búcsús szentmise Fotó: Pinti Attila

Erre az ünnepre egy-egy mottót szoktunk választani, amit magukkal vihetnek a zarándokok, ami megerősít, ami segít a hétköznapokban feleleveníteni a Csíksomlyón kapott kegyelmeket, lelki élményeket. 2020 mottója: „A Szentlélek száll le rád.” (Lk. 1, 35) E mottót annak fényében választottuk, hogy az egyház ebben az évben különlegesen is az oltáriszentségre irányítja figyelmünket.

{A}

A megtestesüléskor a Szentlélek által fogant Mária, és adta a világnak az Üdvözítőt. A Szentlélek által változik a kenyér és a bor Krisztus testévé és vérévé minden szentmisében. Szent Ferenc erre hívja fel figyelmünket, amikor az első intelemben így ír:

Nos tehát, emberek fiai, meddig lesztek még nehéz szívvel? Miért nem ismeritek meg az igazságot, és miért nem hisztek Isten Fiában? Íme, nap nap után megalázza magát, mint akkor, amikor királyi trónjáról a Szűz méhébe szállott alá; nap nap után leszáll Atyja öléből az oltárra, és a pap kezébe adja magát.

Ebben az évben, amikor csak szívünkben tudunk bekapcsolódni a fogadalmi zarándoklatba, zárjuk szívünkbe a Szentírás szavait, Szent Ferenc buzdítását és az Egyház tanítását, hogy hitünk és önazonosságunk tudata, amiért őseink hálát adtak, továbbra is megmaradjon.

fr. Albert Leánder OFM