Gyergyószentmiklóson fog működni Székelyföld legmodernebb és legnagyobb jégcsarnoka

Gergely Imre 2020. május 28., 17:34

37,5 millió lejes beruházás révén alapjaitól újul meg a gyergyószentmiklósi műjégpálya. A kivitelezésre két és fél évet szánnak. A GYHK még itthon játszaná a következő szezon mérkőzéseit. 

Több politikus részvételével ismertették az elképzeléseket Fotó: Gergely Imre

A csütörtöki, több politikus részvételével zajlott sajtótájékoztatón kiderült: egy nappal korábban, május 27-én Bukarestben, a fejlesztési minisztériumban aláírták a sportlétesítmény teljes felújításáról szóló finanszírozási szerződést. Ennek összértéke több, mint 37,5 millió lej.

Barti Tihamér Hargita megyei tanácsalelnök megfogalmazása szerint azért érezték fontosnak, hogy közösen adjanak hírt a szerződéskötésről, mert egyrészt ezzel vált biztossá, hogy a beruházás megvalósul, és mert ekkora összeget a város vagy a megye sem tudott volna előteremteni, legalábbis erre a célra nem. Hogy ezt elérjék, közös és éveken át tartó munkával és lobbitevékenységgel volt lehetséges.

{A}

Tánczos Barna szenátor viccesen kijelentette: „amint a fejlesztés megvalósul, nemcsak az udvarhelyiek mondhatják el, hogy itt is jobb, mint Csíkban, hanem a gyergyóiak is”, ugyanis

Gyergyószentmiklóson működik majd Székelyföld legmodernebb és legnagyobb jégcsarnoka.

Tánczos ugyanakkor egy újabb feladatot tűzött ki maga elé: elérni, hogy a csíkszeredai csarnok is megújuljon. Megjegyezte, 10 évvel ezelőtt, még a Román Jégkorong Szövetség elnökeként tett egy ígéretet, miszerint az akkor általa kezdeményezett jégpályaépítési program részeként a gyergyóiak egy új jégcsarnokot kapnak. Ez nem valósult meg, de az elavult, 1982 óta használt csarnok átépítése, modernizálásával teljesül ez a vállalás.

A felújított jégcsarnok tervrajza

Nagy Zoltán polgármester röviden kitért arra, hogy mit is jelent valójában ez a beruházás.

Lebontják a jelenlegi lelátókat, ezek helyére újat, nagyobbat építenek, így 1000 nézővel több befogadására lesz lehetőség.

A tribünök alatt öltözőket, és több kiszolgálóhelyiséget alakítanak ki. A tetőt is lecserélik; az épületben lényegében csak a 2015-ben átadott új hűtésrendszer marad a „régi”. A már nem használt hűtőházat lebontják és edző- és metodikai központot alakítanak ki a helyén. Elhangzott, hogy

2,5 év a kivitelezésre szánt idő, ez azt jelenti, hogy több szezonon át nem játszhat hazai környezetben a Gyergyói Hoki Klub.

Bereczky Szilárd menedzser elmondta, mivel 6 hónap a tervek elkészítésének ideje, és utána még az engedélyek beszerzése következik, arra számítanak, hogy a 2020-2021-es szezonban még Gyergyószentmiklóson rendezik a mérkőzéseiket. A beruházást finanszírozását a CNI, azaz a fejlesztési minisztériumhoz tartozó Országos Fejlesztési Ügynökség végzi, a kivitelezést pedig a bukaresti Unicomp.