Hétfőtől nyilatkozat nélkül elhagyhatjuk a települést, engedélyezik a szabadtéri rendezvényeket

Székelyhon 2020. május 28., 16:16

Június elsejétől nem lesz szükség nyilatkozatra a lakóhely szerinti település elhagyásakor – jelentette be csütörtöki sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis államfő. Ugyanettől a dátumtól megnyílnak a teraszok, a tengerparti fürdőhelyek, sőt lehetőség nyílik a legtöbb ötszáz fős szabadtéri rendezvények megszervezésére.

Klaus Iohannis államfő. Archív Fotó: Presidency.ro

A miniszterelnökkel és a kormány több miniszterével a koronavírus-járvány kezelését célzó intézkedésekről folytatott egyeztetést követően az államfő elmondta, a vendéglátó-ipari egységek teraszai bizonyos óvintézkedések betartásával nyílhatnak meg, például egy asztalnál legtöbb négy vendég foglalhat helyet. A tengerparti fürdőhelyeken ugyancsak tiszteletben kell tartani a távolságtartási szabályokat.

Klaus Iohannis bejelentése szerint a jövő hónap első napjától beindul a nemzetközi közúti és vasúti személyszállítás is.

Némi meglepetésre lehetőség nyílik hétfőtől a legtöbb ötszáz fős szabadtéri rendezvények megszervezésére is, erről a lehetőségről eddig nem beszéltek a kormányzati illetékesek.

Iohannis bejelentette azt is, hogy második vizsgaidőszakot rendeznek majd ama érettségiző, valamint képességvizsgázó tizenkettedikes és nyolcadikos diákok számára, akik a június második felében kezdődő vizsgák napján belázasodnak, krónikus vagy egyéb betegségben szenvednek vagy otthoni elkülönítésben tartózkodnak. Ennek megfelelően június 29-én rendezik meg a képességfelmérők második szakaszát, míg az érettségi esetében augusztusban lesz újabb vizsgaidőszak.

{A}

Június elsejétől lehetőség nyílik a szabadtéri spotrendezvények megrendezésére is, egyelőre csak szurkolók nélkül. Kivételt képeznek viszont a küzdősportok, ezek szervezésére továbbra sincs lehetőség a járványügyi helyzet miatt. Az elnök ugyanakkor továbbra is óvatosságra és a szabályok betartására intette a lakosságot.

„Ma is csaknem 200 új esetünk van, és majdnem 200-an vannak az intenzív osztályon. Tehát még nem mondhatjuk, hogy jelentősen visszahúzódott volna a járvány, ezért továbbra is érvényes: figyelem, figyelem, figyelem” – fogalmazott a Cotroceni-palotában tett sajtónyilatkozatában Iohannis.