Egy felületre hozták össze a romániai egyetemek kínálatát

Székelyhon 2020. május 28., 15:34

Az Országos Magyar Diákszövetség legújabb projektje, a felvi.ro, Románia összes felsőoktatási intézményének kínálatát listázza magyar nyelven. Az oldal elsősorban a középiskolások továbbtanulásának döntési folyamatát segíti, de több olyan funkcióval rendelkezik, amely egyetemistáknak is szól.

Fotó: felvi.ro

„90 egyetem, több mint 500 kar, és közel 2300 szak. Mindezek magyar nyelven elérhetőek a felvi.ro oldalon. Csapatunk nem csak az egyetemek adatbázisát készítette el, hanem bentlakásokat, lakáskereső- és munkaközvetítő-oldalakat, diákélettel kapcsolatos információkat, egyetemi diákszervezeteket, szakosztályokat, szakkollégiumokat is listáz.

{A}

A felvi.ro célja, hogy a középiskolások és az egyetemisták egy helyen találjanak meg minden információt az egyetemi élettel kapcsolatban, bármelyik romániai városban is tanulnának tovább”

– számolt be a projektről tartott online sajtótájékoztatón Andacs Zsolt-Levente, az Országos Magyar Diákszövetség elnöke.

Fotó: felvi.ro

Mint kiderült, minden adatbázisban különböző szűrők segítségével lehet keresni,az egyetemeket városok és kulcsszavak alapján, a szakokat város, képzési nyelv, kedvenc tantárgy és kedvenc szakirány szerint. Emellett hasznos tippek és egy egyetemi szótár is várja a továbbtanulni vágyó fiatalokat.

„A diákélet útvesztőiben az egyetem kiválasztásától, a szállás megtalálásán keresztül, a nagyvárosban való tájékozódásig, és még az egyetemi évek alatt felmerülő problémák megoldásában is segítünk. Az egyetemistáknak kreditszámláló és diákmeló kereső oldalak elérhetőek, és hamarosan a mesterszakokkal is bővül az oldal kínálata”

–mutatta be az oldal funkciót Lázár Beáta, a felvi.ro projektmenedzsere.

Fotó: felvi.ro

Arról is beszámolnak, hogy az OMDSZ 2013-ban adta ki utoljára az Egyetemi Kalauz című kiadványát, amely egy vaskos kötetben összesítette a romániai felsőoktatási intézményeket. A felvi.ro ennek digitalizálása, illetve más adatbázisokkal való kiterjesztése. Az oldal létrejötte előtt készült egy felmérés is a középiskolások egyetemválasztással kapcsolatos szokásairól, amelyet több mint 1310 diák töltött ki. Az elsődleges adatfeldolgozás (621 válasz) alapján a megkérdezettek 98,6 százaléka hasznosnak tart egy egyetemböngésző weboldalt és 68,9 százalékuk választana magyar nyelvű képzést. A kutatást május 25-én zárták le, és június közepéig a teljes adatfeldolgozás után közzéteszik az eredményeket.

A kutatás bebizonyította, hogy szükség van egy egyetemeket összesítő weboldalra, emellett a kutatás célja volt az is, hogy felmérjék, milyen információk fontosabbak a diákok számára az egyetemválasztás során.

A weboldalt egyetemisták készítették középiskolásoknak és egyetemistáknak, ezért nyelvezete diákbarát, könnyű eligazodni az egyetemek között és a magyar szakok mindig első helyen szerepelnek a keresőrendszerben. A projekt célja elsősorban, hogy

segítse a középiskolásokat az egyetemválasztás és a továbbtanulás terén, illetve, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtson az egyetemi hallgatóknak, amelyek a diákéletet teszik könnyebbé.

A projekt folyamatosan bővül és új funkciók is fejlesztés alatt állnak. Hamarosan érkezik az ösztöndíjkereső, a mesterszakok, doktori képzések, csereprogramok, valamint információk külföldi diákoknak, akik Romániában szeretnének tanulni. Emellett posztliceális képzések is elérhetőek lesznek az oldalon.

További javaslatokat is szívesen várnak az OMDSZ-esek: a diákok igényeire szeretnének válaszolni, azok alapján frissíteni a szolgáltatásokat és adatbázisokat – olvasható a tájékoztatóban.

Fotó: felvi.ro