Visszatérhetnek a nézők a magyarországi szabadtéri sportrendezvényekre

MTI 2020. május 28., 10:52

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent rendelet szerint a „szabadtéri rendezvény helyszínén való tartózkodás megengedett”, amennyiben a rendezvény szervezője biztosítja a járvány miatti óvintézkedéseket.

Akár nézők előtt is pályára léphetnek hétvégén a magyarországi labdarúgócsapatok. Archív Fotó: Facebook/Mezőkövesd Zsóry

A nézők csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el a sportlétesítményben, közvetlenül egymás mögött nem ülhetnek és köztük legalább 1,5 méter védőtávolságot kell biztosítani.

Szabadtéri rendezvénynek minősül az olyan program, amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik, vagy amely során a nézőket az időjárás miatt sátorral védik (például cirkuszsátor), illetve azok is, amelyek a rendezvény céljából épített fallal körülhatárolt, fedetlen vagy részben fedett létesítményben zajlanak (például stadion, uszoda, szabadtéri színpad, szabadtéri mozi).

A rendelet a kihirdetést követő napon, azaz csütörtöktől lépett életbe. Eszerint az OTP Bank Liga hétvégi fordulójában már lehetnek nézők a lelátókon, erről a bajnokságot szervező Magyar Labdarúgó Szövetség döntött. 

Az MLSZ tájékoztatása szerint, amennyiben a szervező klub úgy dönt, hogy él a lehetőséggel, bizonyos korlátozások és óvintézkedések mellett május 28-tól ismét beengedhetők nézők a labdarúgó-mérkőzésekre a kormány döntése értelmében. A lelátókra vonatkozóan a rendelet előírásokat fogalmaz meg a hazai klubok számára. Ennek fontos eleme, hogy kizárólag minden negyedik széken ülhetnek szurkolók. Az összes közösségi területen meg kell tartani a kellő távolságot (a mérkőzés előtt, alatt, után, ideértve a pénztárakat, a belépési pontokat, a büféket, illetve a mellékhelyiségeket is). Az MLSZ csütörtökön ajánlást fogalmazott meg a klubok felé annak érdekében, hogy a nézők beengedése az egészségvédelmi előírások betartásával minél kevesebb kényelmetlenséggel járjon a szurkolóknak, de minden klub szabadon dönt a lebonyolítás feltételeiről. A sport-zónára, azaz a pálya közvetlen környezetére ugyanazok a szigorú előírások vonatkoznak, mint az elmúlt időszakban, azaz csak olyan személyek léphetnek be erre a területre, akik részvétele nélkülözhetetlen a mérkőzéshez, és friss negatív koronavírusteszttel rendelkeznek.

A labdarúgó NB I és a Magyar Kupa mérkőzései a koronavírus-járvány miatti szünetet követően múlt szombattól folytatódtak zárt kapuk mögött.

{A}