„Ha nem küldöd tovább, meghalsz!” – fenyegető és groteszk Facebook-üzenet terjed az iskolások körében

Kovács Eszter 2020. május 28., 09:11

Névtelen fenyegető, zsaroló online üzenet kering a székelyudvarhelyi gyerekek körében: a megváltozott életformánk hozadékaként egyre inkább jelen vannak a virtuális térben az igazán kicsi, elemista gyermekek is, főként számukra veszélyesek az ilyen tartalmak. A pszichológus szerint a szülőknek és pedagógusoknak is résen kell lenniük.

Az okos eszközöket ma már nem lehet kiiktatni a gyerekek életéből, de meg kell védeni őket azoktól, akik visszaélnek a helyzettel. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

„Szia. Nevem Viki. Már 3 évesen meghaltam. Ma van a szülinapom és 15 éves leszek….” – így kezdődik az a Facebook-üzenet, amelyet az elmúlt hetekben több tucatnyi székelyudvarhelyi gyerek is megkapott. Az üzenet fenyegető, igen részletes és groteszk: „Ha ezt nem küldöd tovább 30 ismerősödnek, akkor ma pontban 00:00-kor ott leszek az ágyadnál és szívinfarktust okozok neked.... Aztán a legkisebb tesódnak, még ha kisbaba is, neki lesz a legfájdalmasabb, aztán pontban 04:00 kor az anyukád fogja életét veszteni, és pont 04:30-kor apukád”, stb.

A kicsik még bedőlnek, majd szoronganak

Egyértelműen beteg elme szüleménye a szöveg – jegyezte meg Szalay Zsuzsanna. A székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kiss Gergely Református Kollégium iskolapszichológusa kongatta meg a vészharangot a helyi gyerekek körében terjedő üzenettel kapcsolatosan:

rendkívül károsak az ilyen online tartalmak, könnyedén szorongásos zavarokat okozhatnak a kicsiknél.

„A hetedikes lányom hívta fel a figyelmem a szövegre, ő maga is üzenetben kapta a közösségi hálón. A nagyobb gyerekek, tinik nyilván nevetségesnek tartják az ilyen tartalmakat, csak legyintenek, ha hasonlóval találkoznak, de a kicsiknél komoly ijedtséget is okozhat egy-egy ilyen üzenet” – hívta fel a figyelmet a szakember.

A legveszélyeztetettebbek az 1-4. osztályosok, akik  – főként a koronavírus-járvány miatti online oktatás okán – egyre több időt töltenek a világhálón. „Nagy a szülők felelőssége, hiszen ha nincsen közvetlen, dorgálástól nem rettegő kapcsolat a szülő és gyerek között, ha nem beszélgetünk velük, félelemből továbbküldik a társaiknak” – magyarázta a pszichológus.

Azt tanácsolta a szülőknek, beszélgessenek gyerekeikkel az ilyen esetekről, figyelmeztessék őket: ha ilyen tartalommal találkoznak, rögtön hozzájuk forduljanak.

Az eltiltás nem megoldás

„Fontos elmondani a gyereknek, hogy ilyet csak beteg, rossz szándékú személy írhat, és hogy egyértelműen a kicsik megijesztése a cél. De ugyanilyen fontos, hogy ha hasonló problémával fordul hozzánk a gyerek, akkor odafigyelő, megértő magatartást kell tanúsítanunk. Semmiképpen ne dorgáljuk, szidjuk meg, és az sem megoldás, ha eltiltjuk az okos eszközök használatától, hisz ez a félelmet és a szorongást nem oldja”  – sorolta Szalay Zsuszanna. Hozzátette még: ha egy-egy ilyen tartalom miatt rémálmai vannak gyerekünknek, nem bír elaludni, akkor éjszaka is maradjunk vele, hogy biztonságban érezhesse magát.

{A}

Nem ez az első és nem is az utolsó ilyen üzenet, amellyel az online térben találkozhatnak a fiatalok – tette még hozzá a szakember. Szalay Zsuszanna nemcsak a református kollégium munkaközösségét, hanem a városbeli iskolapszichológusokat is tájékoztatta a helyzetről. „Mindenki tisztában van vele, hogy a gyerekekre veszélyes tartalmakkal van tele a világháló, az ilyen konkrét példákon viszont még a kollégák is meglepőnek” – jegyezte meg.

Az online zaklatás, fenyegetés bűncselekmény

Egyébként, amennyiben a Facebook közösségi oldalon vagy valamelyik videómegosztó oldalon találkozunk ilyesmivel, azt rögtön jelenteni kell az üzemeltetőnek, hogy töröljék a tartalmat. Előbb azonban készítsünk képernyőmásolatot a bejegyzésről, üzenetről – tanácsolja Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Az online térben történő bűncselekmények a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyosztály (DIICOT) hatáskörébe tartoznak, ettől függetlenül az ilyen eseteket a helyi rendőrségen is lehet jelenteni,

hiszen a kollégáknak kötelessége a kompetens szakhatóságokhoz továbbítani a feljelentést”  – magyarázta az illetékes.

Hangsúlyozta, az online megfélemlítés, fenyegetés, zaklatás is törvényellenes, ezt nem csak lehet, de jelenteni is kell az áldozatoknak. „Erről a konkrét esetről nem tudunk, de ennek ellenére határozottan mondom, minden ilyet esetben feljelentést kell tenni a szülőknek”  – tanácsolta Gheorghe Filip.