A szervezők kérése: csak és kizárólag otthonaikból kapcsolódjanak be a hívek a búcsúba

Korpos Attila 2020. május 27., 19:04

A csíkszeredai városvezetés és a ferences rend álláspontja is megegyezik abban a tekintetben, hogy a koronavírus-járvány miatti rendhagyó pünkösdi búcsúba csak és kizárólag otthonaikból kapcsolódjanak be a hívek.

Csíksomlyói naplemente. Arra kérik a híveket a ferences rendiek, hogy ezúttal maradjanak otthon Fotó: Pinti Attila

A városvezetés részéről Füleki Zoltán csíkszeredai alpolgármester úgy nyilatkozott, ezúttal elegendő multimédiás lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy a zarándokolni vágyók otthon maradjanak és lélekben vegyenek részt a búcsún.

Az érvényben levő szabályozások nem csak a tömeges rendezvényeken való részvételt, de a három főnél nagyobb gyülekezést is tiltják.

Erre a rendfenntartók oda fognak figyelni, büntetni fogják a szabálysértőket.

Mint a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményükben írják, Csíksomlyó őreként a Kárpát-medence legjelentősebb keresztény ünnepére készülünk, a járványhelyzetre való tekintettel rendhagyó módon.

{A}

Fájó szívvel minden zarándokot arra kérünk, hogy maradjon otthon, ezúttal családja, szerettei körében lélekben vegyen részt a 2020-as Csíksomlyói Pünkösdi Búcsún

– írják. Hozzáteszik, a néhány napja hungarikummá vált Csíksomlyói Pünkösdi Búcsú ünnepi szentmiséjét idén a Duna Televízión, az Erdélyi Mária Rádión, a Marosvásárhelyi Rádión és a SzeredApp okostelefonos alkalmazáson keresztül is élőben lehet követni.

Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány vezetője megkeresésünkre elmondta, nem tudni, hogy hányan döntenek majd úgy, hogy a kérés, illetve hatósági tiltás ellenére egyénileg mégis elzarándokolnak Csíksomlyóra, de ő személy szerint óva int ettől mindenkit.

Saját magunk érdekében maradjunk otthon. Sokak úgy gondolkodnak, hogy nincs is járvány. A gyülekezési és megelőzési szabályok betartása ennél jóval fontosabb.

Egyeztettek továbbá a labarum és az egyházi méltóságjelvények hagyományos menetéről, de mivel félő, hogy ennek a híre egy helyre csoportosítaná a híveket, ennek az ötletét elvetették. 

A programmal kapcsolatban elmondta, a szombati szentmise hagyományosan déli fél egykor kezdődik, igaz, ezúttal a kegytemplomban, zárt ajtók mögött. Hozzátette, a templomban is maximálisan 16 személy tartózkodhat majd. Vasárnap délelőtt fél tizenegykor lesz ünnepi szentmise, amelyet szintén közvetítenek majd.

Íme, a részletes program

A csíksomlyói kegytemplom – pápai kisbazilikából a következő alkalmakkor lesznek élő közvetítések, amelyek a kegyhely honlapjáról vagy a SzeredApp mobiltelefonos alkalmazásról is elérhetőek lesznek:

  • május 29. – 18 órától nyitószentmise, amelyet virrasztás követ 22 óráig;
  • május 30. – Pünkösdszombaton 10 órától élő bejelentkezések lesznek a csíksomlyói kegyhely honlapján, segítve a mélyebb bekapcsolódást az ünnepi szentmisébe. Fél 1-kor kezdődik az ünnepi szentmise a kegytemplomban, amelyet Nm. és Ft. Kovács Gergely érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Főpásztora mutat be;
  • május 31. – Pünkösdvasárnap a fél 11-kor kezdődő szentmise közvetítve lesz a kegyhely honlapján.
  • június 1. – Megemlékező szentmise lesz  fél 11-től annak emlékére, hogy egy évvel ezelőtt Ferenc pápa Csíksomlyóra látogatott. A szentmisét Nm. és Ft. Kovács Gergely érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Főpásztora celebrálja. 

A zarándokok lelki bekapcsolódását segíti az alkalomra összeállított programfüzet, amely PDF formátumban tölthető le.