Háromszéken nem várnak Bukarestre: maszkot biztosítanak a végzős diákoknak

Bíró Blanka 2020. május 27., 14:38

Egészségügyi védőmaszkokat ígért a román kormány az iskolába visszatérő végzős diákoknak, valamint a felkészítő és a vizsgákon felügyelő pedagógusoknak. Kevesebb mint egy hét múlva már kezdődne az oktatás, ezért Háromszéken nem várnak Bukarestre.

Képünk illusztráció Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Folyamatban van a védőmaszkok közbeszerzése – közölte szerdán Monica Anisie tanügyminiszter. A kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök arra kérte a felelős minisztereket, hogy

legkésőbb június elsején legyenek az iskolákban a diákok és tanügyi személyzet védelmét biztosító egészségügyi maszkok,

ugyanis június 2-án kezdődnek a felkészítő órák a képességfelmérő vizsgára és az érettségire.

Kovászna megyében azonban nem várnak a kormányra, kedden ugyanis az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete 44 ezer maszkot adott át a megyei tanfelügyelőségnek, hogy a jövő héten kezdődő felkészítők és a záróvizsgák ideje alatt a diákoknak és pedagógusoknak biztosítsák a védelmet.

{A}

Korábban az RMDSZ kérésére, a magyar kormány jóvoltából egymillió maszkból álló tajvani magánadomány érkezett Erdélybe, ebből Háromszéken 44 ezret az oktatási intézményeknek tettek félre,

számítva arra, hogy a román kormány – ígérete ellenére – nem biztosítja a kötelezővé tett szájmaszkot

– tájékoztatott Tamás Sándor, a RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke, úgy vélve, hogy „a bukaresti kormány felelőtlenül viszonyult a gyerekeinkhez”.

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő tudatta, Háromszéken 2026 nyolcadikost és 1409 tizenkettedikes diákot várnak vissza az iskolákba, ez összesen 3435 vizsgára készülő tanulót jelent, akikkel együtt több mint 1200 felkészítő, felügyelő tanár ugyancsak visszatér a tanintézményekbe.

Megkapták már a maszkokat a sepsibükszádi Mikes Ármin Általános Iskolában is, Boér Rozália igazgatónő azt mondta, két teremben fog vizsgázni a húsz nyolcadikos diákjuk, ehhez újabb osztályt kell kamerával felszerelni, amelynek költségeit a helyi önkormányzat állja.