Okos parkolórendszer Székelyudvarhely központjában

Kovács Eszter 2020. május 26., 16:08

Székelyudvarhelyen a város infrastruktúrája nem engedi meg, hogy a központban újabb parkolóhelyeket alakítsanak ki, ezért a parkolás folyamatát igyekeznek megkönnyíteni. Olyan okos rendszert vezetnek meg, amelynek segítségével pontosan látni, hogy hol hány hely van szabadon.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Székelyudvarhely városközponti utcáiban fizetéses parkolási rendszer működik, ám hétköznapokon még így is zsúfolt a zóna, nehéz szabad helyet találni. Ezt hivatott megkönnyíteni az a szenzoros parkolási rendszer, amelyet a helyi Upon Smart vállalkozás készített a városvezetés megbízásából. Az okos rendszer segítségével

a főtéren felszerelt digitális kijelzőn meg lehet tekinteni, hogy a központi téren található 64 parkolóhely közül hány szabad, érdemes-e ott megállóhelyet keresni.

A kijelző külön kezeli a fogyatékkal élők számára fenntartott, a háromszögben, valamint a polgármesteri hivatal előtt található parkolóhelyeket, külön jelezve, hogy hol hány szabad.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A hosszabb távú cél az, hogy a rendszert több részre is kiterjesszék. „Egyelőre az úgynevezett A zónára gondolunk, a Kossuth Lajos, a Bethlen Gábor és a Vár utcákra” – magyarázta Zörgő Noémi városházi sajtószóvivő. A fejlesztés tervezése és a kivitelezés összesen 88 ezer lejbe került. Székelyudvarhelyen összesen 232 fizetéses parkolóhely van az A, illetve 184 a B zónában.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd

{A}