Ferenc pápa a kézdivásárhelyi Kerekes Lászlót nevezte ki az új gyulafehérvári segédpüspökké

Molnár Melinda 2020. május 26., 15:06

Dr. Kerekes László személyében új segédpüspököt kapott a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye – adta hírül az érseki körlevél nyomán a romkat.ro portál. A püspökszentelés helyszínét, időpontját a későbbiekben közlik.

Fotó: Romkat.ro

Pünkösd előtt, a nagy lelkesedni tudás szentjének, Néri Szent Fülöpnek az emléknapján örömhírként éli meg a katolikus közösség a székelyföldi születésű és itt szolgáló lelkipásztor segédpüspöki kinevezését. Az erdélyi egyházmegye római katolikusai az elmúlt évtizedekben megszokták, hogy segédpüspöki hivatal működik Csíkszeredában, és Tamás József püspök személyében a lelkiélet minden területén járatos egyházi elöljáróhoz fordulhattak. Nyugalomba vonulása után Csíkszeredában maradt a szeretett segédpüspök. Kovács Gergely érsek februári beiktatása után várakozással élték meg a főegyházmegye papjai és hívei az új segédpüspök kinevezéséig tartó időszakot.

A Szentlélek gyümölcseinek kiáradására várva, örömmel és hálatelt szívvel értesítem főegyházmegyénk papjait és híveit, hogy Ferenc Szentatyánk a mai napon főtisztelendő dr. Kerekes László szentszéki tanácsost, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia plébánosát Tharros c. püspökévé és a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki

– írja május 26-ai körlevelében Gergely érsek. Ugyanakkor be is mutatja legközvetlenebb jövendő munkatársa eddigi pályaívét.

A kinevezett segédpüspök 1968. július 23-án született Kézdivásárhelyen. Tanulmányait szülőfalujában, Gelencén kezdi meg, majd Kézdivásárhelyen folytatja, és 1986-ban érettségizik a Gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában. 1987-ben megkezdi filozófiai és teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán, majd 1990-től a Budapesti Központi Papnevelő Intézet növendékeként folytatja és fejezi be 1992-ben. 1993. május 16-án szentelték pappá Gelencén, a Szent Imre-templomban. 1994-ben kánonjogi licenciátust, majd 2004-ben egyházjogi doktorátust szerez az ottawai (Kanada) Szent Pál Egyetemen.

Pasztorális feladatkörökben

Huszonhat évnyi papsága alatt dr. Kerekes László sokféle pasztorális feladatkörben szolgált: 1994–2000 között a Gyulafehérvári Érseki Bíróság bírósági helynöke, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola fegyelmi prefektusa és kánonjog tanára. 1996-tól ugyanott retorikát, homiletikát és pedagógiát tanított. A Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola tudományos folyóiratának, a Studia Theologica Transsylvaniensia-nak társalapítója. 2000 decemberében szentszéki tanácsosi címet kap. Jelenleg a Gyulafehérvári Érseki Bíróság helyettes bírósági helynöke, és 2004 óta Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébánia plébánosa. Anyanyelvén kívül folyékonyan beszél románul és angolul – részletezi körlevelében az érsek. Kérve egyben azt is, hogy „a főegyházmegye kinevezett segédpüspökét foglaljuk imánkba!”