Még idén elkészülhet az új fenyédi napközi

Fülöp-Székely Botond 2020. május 26., 22:00

Pályázati pénzből és saját költségvetését felhasználva építtet napközi otthont a fenyédi önkormányzat, amely a kornak megfelelő helyszínt szeretne biztosítani a gyerekek oktatásához. A tervek szerint még idén befejeződnek a munkálatok.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Már évekkel ezelőtt tervébe vette a község vezetősége egy modern napközi otthon megépítését, ám ehhez megfelelő telek is kellett, amelynek megvásárlására akkor még nem volt lehetőségük – emlékezett vissza Bokor Botond polgármester. Mint mondta, végül a korábbi plébános segített, közbenjárásával sikerült elcserélni egy legelős részt az egyház tulajdonában lévő belterületre. Ekkor kezdődhetett el a konkrét tervezés.

{A}

A helyi önkormányzat a Vidéki Beruházások Ügynökségénél (AFIR) pályázott sikeresen, az akkor meghirdetett maximálisan 500 ezer eurós összegért, ám ez korántsem volt elég az elképzelt beruházásra. Ennek ellenére a község vezetősége úgy döntött, a szűkös helyi költségvetés dacára is felvállalják a még szükséges, szintén közel ekkora összeget.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Azt szerették volna ugyanis, hogy egy valóban megfelelő, tartós épületet létesítsenek. A munkálatok végül tavaly kezdődhettek el.

Közel hétszáz négyzetméteres, egyszintes épületről van szó,

amelyben négy külön mellékhelyiségekkel ellátott, a csoportok számára kialakított terem és egy a rendezvények lebonyolítására alkalmas nagyobb helyiség is található. Van ugyanakkor elkülönítőszoba a beteg gyerekek számára, étkező, illetve több más hasznos helyiség.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Különlegesnek számít az is, hogy

zárt belső udvarral is rendelkezik a létesítmény.

Az építkezés jó részével már el is készült a kivitelező, egyebek mellett a beltéri festés, a parkettázás, a fűtésrendszer felszerelése, illetve a területrendezés és a játszótér kialakítása van még hátra. A polgármester szerint őszig befejeződnek a munkálatok, év végéig pedig be szeretnék szerezni a szükséges berendezéseket.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Nő a gyereklétszám

Jelenleg közel száz óvodás gyerek van Fenyéden, akik egy olyan egyházi épületben tanulnak, ahol több szempontból sem megfelelők már a körülmények, ezért is fogtak bele a mostani beruházásba – magyarázta Bokor Botond, aki szerint az új intézmény lényegesen tágasabb lesz, így kényelmesen elférnek ott a kicsik. Az önkormányzat ugyanakkor a szülőknek is segíteni szeretne, hiszen ha van egy korszerű létesítmény Fenyéden, akkor nekik is kényelmesebb odajáratni a gyerekeiket. Szerencsés helyzetben van egyébként a község, hiszen a gyerekek létszáma növekvő tendenciát mutat.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd